Podeli vest

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasiće ovog meseca veštački zaslađivač aspartam, koji se masovno koristi širom sveta, kao mogući uzročnik raka.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Agencije/Bilten.rs

Pepsi Coca Cola S
Pepsi Coca Cola S

Sve što ste mislili da je “zdravije” sada više nije.

Aspartam koji je proglašen za mogućeg izazavača raka koristi se u Koka-kolinim dijetalnim gaziranim pićima poput Coca Cola Zero i Pepsi Zero, ali “Extra” žvakaćim guma i brojnim drugim proizvodima na tržištu.

Zamislite, ima ga čak i u pastama za zube.

Zaključak agencije, finalizovan ranije ovog meseca nakon sastanka spoljnih stručnjaka grupe, ima za cilj da proceni da li je nešto potencijalna opasnost ili ne, na osnovu objavljenih dokaza, ali se ne bavi preporukama koja količina proizvoda je bezbedna za konzumaciju.

Takvu preporuku pojedinicima daje drugi stručni odbor SZO za prehrambene aditive, poznat kao JECFA (Zajednički stručni odbor SZO i Organizacije za hranu i poljoprivredu za prehrambene aditive), zajedno sa odlukama drugih nacionalnih regulatora. JECFA i IARC nezavisno jedno od drugog analiziraju posledice konzumacije aspartama, a njihovi zaključci biće objavljeni istog dana – 14. jula.

Portparol IARC-a rekao je da su zaključci odbora IARC i JECFA poverljivi do jula, ali je dodao da se oni “podudaraju”, a da zaključak IARC-a predstavlja “prvi osnovni korak u razumevanju kancerogenosti”.

Zaslađivač je više puta pregledan od strane američke Uprave za hranu i lekove, koja kaže da je aspartam bezbedan za opštu populaciju.

Ipak, Ki Sun, vanredni profesor ishrane i epidemiologije na Harvardu kaže nema razloga za paniku.

On daje lakonski odgovor- “Ne možemo olako reći da aspartam izaziva kancer, ali ne možemo ni reći da malo izaziva kancer”.

Kao i uvek, procena je na onima koji ga konzumiraju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: