Podeli vest

Akcije Zare, u vlasništvu španskog tekstilnog giganta Inditeksa, pale su danas za čak 4,7 odsto nakon što je kompanija pristala na povećanje prosečnih plata za radnike u prodavnicama od 20 odsto.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

moda
Foto: Pixabay/Ilustracija

Dva najveća sindikata u Španiji najavila su povećanje plata kasno u četvrtak, a jedan od njih istakao je da će primanja porasti i do 40 odsto u nekim delovima zemlje, preneo je Rojters.

Inditeks zapošljava oko 165.000 ljudi u 177 zemalja, a trećina je u Španiji, u kojoj oko 86 odsto osoblja radi u 6.477 prodavnica i većina su žene.

Povećanje plata deo je procesa homogenizacije radnih uslova za osoblje u različitim brendovima Inditeksa, prema dokumentu o sporazumu koji su potpisali ta kompanija i sindikati.

Pored Zare, Inditeks poseduje još osam brendova u Španiji. Sindikati su naveli da ovaj potez postavlja izazov za rivalske kompanije u Španiji koje još pregovaraju o povećanju plata, a to može predstavljati problem i za kreatore politike u pokušaju da obuzdaju inflaciju.

“Plate za radnike prodavnica Inditeksa u nekim mestima u Španiji bile se veoma niske i nadamo se da će to uvideti i drugi maloprodajni lanci”, naveli su sindikalni predstavnici.

Potrošačke cene su u decembru porasle 5,8 odsto na godišnjem nivou, a prosečna godišnja inflacija bila je 8,4 odsto i najviša je od 1986. godine, pokazali su podaci Nacionalnog zavoda za statistiku.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ:

SUTRA JE SPASOVDAN

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici sutra slave praznik Vaznesenja Gospodnjeg, Spasovdan, kojim se obeležava…