Podeli vest

Delegacija Evropske unije u Srbiji večeras je povodom Dana žena priredila svečanost u Etnografskom muzeju, gde je predstavljen engleski prevod monografije “Dobrila” i istoimena novoustanovljena nagrada.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ (STF)

Pred brojnim zvanicama iz javnog i kulturnog života, ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre je istakao da su želeli da 8. mart proslave posebnom pričom o emancipaciji i osnaživanje žena, zahvaljujući ličnosti i delu pletilje Dobrile Smiljanić.

Žiofre je ocenio da je Smiljanić “preduzetnica i vizionarka”, i da su u Delegaciji EU smatrali da priču o njoj treba proširiti van granica Srbije, stoga je urađen prevod na engleski monografije “Dobrila” Zorana Jeremića.

“Dobrila je propoznala emancipatorski potencijal tradicionalnog ženskog zanata i to u ruralnom kraju Zlatibora, što pokazuje da nije bitno gde se nalaziš”, naveo je Žiofre.

Podsetivši da večeras inaugurišu nagradu “Dobrila”, Žiofre je najavio da će biti dodeljivana od 2025. godine u cilju osnaživanja marinalizovanih i manjinskih grupa i biće fokusirana na ženskoj iniciativi.

“Nagrada je poziv na akciju, podsetnik da svaki deo društva doprinosi njegovom napretku”, naveo je Žiofre, koji je potom posebnu zahvalnicu za odsutnu Smiljanić uručio njenim unucima Dunji i Grigoriju Smiljanić.

“Naša baka Dobrila nije mogla da prisustvuje većeras. Mi kao njeni unuci, i porodica, hteli bi da joj se zahvalimo što nas svaki dan čini ponosima”, poručila je Dunja Smiljanić.

Čestitajući 8. mart svim ženama Srbije, ministarka kulture Maja Gojković je istakla da “ravnopravnost žena u punom značenju i obimu možemo da ostvarimo samo ako na tome radimo zajedno i imamo podršku i drugog dela planete – muškog pola”.

Podsetivši da je “Srbija u pogledu prava žena oduvek bila napredna zemlja, koja je u mnogim stvarima prednjačila u odnosu na svet”, Gojković je napomenula da je još 1842. godine knez Mihajlo Obrenović dao dozvolu za prvu školu za devojčice u Srbiji.

Gojković je naglasila da se danas žene zahvaljujući dobrim zakonima nalaze u vrhu zastupljenosti u Skupštini Srbije, Vladi Srbije i svim drugim nivoima vlasti.

“I pored toga, svesni smo da nam predstoji još mnogo zajedničkog rada kako bi ostvarili potpunu rodnu ravnopravnost u društvu”, ocenila je ministarka.

Gojković je rekla da je Smiljanić od šezdesetih godina mnogo uradila za žene u seoskim područjima, za žensko preduzetništvo, i zaslužna je što se pročulo selo Sirogojno u Zlatiborskom okrugu, kao i modne kreacije koje su stvorile tamošnje seoske pletilje.

“Svečanost je malo vraćanje duga heroini koja je ostavila neizbrisiv trag u očuvanju kulturnog nasleđa i negovanju starih zanata, dala neizmeran doprinos ekonomskom osnaživanju žena i principa rodne ravnopravnosti, kao i osnivanju i stvaranju Muzeja ‘Staro selo Sirogojno’“, napomenula je ministarka.

Gojković je navela da je sve je počelo kada je priču o Dobrili “prenela gospođi Gogi Grubješić i poklonila joj knjigu o Dobrili, želeći da ona, sa direktorkom Muzeja ‘Staro selo Sirogojno’ nastavi da neguje kulturu sećanja na rad Smiljanić”.

Direktorka Muzeja na otvorenom “Staro selo Sirogojno” Svetlana Ćaldović je zahvalila Gojković “za neumornu podršku u afirmaciji lika i dela Smiljanič, promociju ženskog stvaralaštva i ostvarivanju pune jednokosti polova u svi sferama”.

Ćaldović je zahvalila i Delegaciji EU i Žiofreu na objavljivanju knjige Jeremića, u prevodu Džeku Harisu, kao i Bosi Rosić, jednoj od prvih saradnika na pisanju knjige.

“Razumela je Dobrila svoje pletilje, ono što ih je mučilo i radovalo. Otvorila im je prozor u svet, prošrila vidike. Dolazili su pisci, slikari, novinari, glumci, državnici. Kreacije insprisane pejazažima Zlatibora pretvarane su u džempere, kape i šalove”, istakla je Ćaldović.

Prema njenim rečima, Smiljanić i njene pletilje “ušle su istoriju svog naroda, države, planine i sela”.

Direktor Etnografskog muzeja u Beogradu Marko Krstić je istakao da se večeras šalje nova poruka “ne samo o osnaživanju žena, nego i kako tradicija može da participira u savremenom svetu”.

Na svečanosti je prikazan i kratki dokumentarni film “Pletiljama u čast”, a u orogrsmu su učestvovale i glumice Monika Romić i Vjera Mujović.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: