Podeli vest

Povratak u školu može predstavljati emocionalni izazov za mnogu decu, a roditeljima se baš u tom periodu obaveze dupliraju i teško im je da isprate ponašenje deteta. Psiholozi savetuju da se roditelji fokusiraju na nekoliko stvari kako bi što lakše prebrodili povratak u školske klupe.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

đaci
Foto: Pixabay

Anksioznost i nervoza

Deca često osećaju anksioznost i nervozu pred povratak u školu, posebno ako su se promenili razredi ili škola. Ova anksioznost može biti uzrokovana strahom od nepoznatog, novih situacija ili odvajanja od roditelja nakon dužeg vremena. Psiholozi savetuju da se nekoliko dana pred polazak u školu sa decom razgovara o njihovim očekivanjima i strahovima kako bi im se pružila podrška.

Prilagođavanje na novu rutinu

Letnji raspust obično donosi opušteniji raspored. Povratak u strožu školsku rutinu može biti izazov, naročito što se tiče ustajanja rano ujutro. Postepeno usklađivanje s novim rasporedom može pomoći da se smanji stres.

Vršnjački odnosi

Povratak u školu može značiti i ponovno suočavanje s vršnjacima. Socijalni pritisak, želja za prihvatanjem i formiranje prijateljstava mogu biti emocionalno intenzivni. Posebno je na početku godine važno sa decom razgovarati o odnosima sa vršnjacima i osećajima deteta kada se nalazi u grupi-

Savladavanje stresa

Škola može doneti akademski stres, testove, domaće zadatke i visoka očekivanja. Deca mogu osećati pritisak da budu uspešna i postignu dobre ocene. Važno je da im pomognete da razviju zdrave strategije za upravljanje stresom kao što su organizacija, vreme za odmor i traženje pomoći kada im je potrebna, savetuju psiholozi

Samopouzdanje

Samopouzdanje dece je posebno poljuljano pri povratku u školu. Pored akademskih uspeha, decu treba ohrabrivati da istražuju svoje talente, interese i strasti izvan učionice. Podrška i priznavanje njihovih napora i dostignuća mogu doprineti jačanju samopouzdanja.

Komunikacija

Otvoren i iskren dijalog s decom o njihovim osećanjima pre povratka u školu je ključan. Pitajte ih kako se osećaju, šta ih brine i šta se raduju. Neka znaju da su njihovi osećaji važni i da mogu razgovarati sa vama o svemu.

Pozitivan stav

Pomažite deci da razviju pozitivan stav prema školi, kažu psiholozi i dodaju da bi trebalo da se sa decom govori o zanimljivim stvarima koje će naučiti, mogućnostima za rast i razvoj, i kako će se suočiti s izazovima.

Psihološka podrška i razumevanje roditelja, nastavnika i okoline igraju ključnu ulogu u olakšavanju tranzicije povratka u školu. Važno je biti prisutan za decu, koliko god je to izazovno, i pružiti im emocionalnu podršku i pomoći im da se nose sa svim aspektima tog procesa.

Dedčiji klinički psihlog Dr. Jeff Hine posebno podvlači da je važno u kakvom ličnom psihološkom stanju razgovarate sa decom, jer deca jako lako uočavaju roditeljsku nervozu i prividnu prisutnost


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: