Podeli vest

U Španiji je izbio novi požar na jugu zemlje, nakon što su cele nedelje vatrogasci imali problema sa vatrenim stihijama u zapadnim i centralnim pokrajinama.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

francuska
Foto: Tanjug/SDIS 33 via AP

Još nekoliko stotina ljudi evakuisano je danas iz svojih domova zbog požara koji se šire Španijom, Portugalijom i Francuskom, preneo je Rojters.

Temperature u Portugaliji su malo pale, ali se i dalje očekuje da će u nekim mestima sutra biti oko 40 stepeni, dok je u pet okruga proglašen crveni meteo alarm.

Više od 1.000 vatrogasaca se bori protiv 17 požara na otvorenom, saopštile su portugalske vlasti.

U Španiji je izbio novi požar na jugu zemlje, nakon što su cele nedelje vatrogasci imali problema sa vatrenim stihijama u zapadnim i centralnim pokrajinama

Danas je iz pokrajine Malaga evakuisano više od 400 ljudi, iz grada Mihas.

Svetska meteorološka organizacija je navela da je toplotni talas pogoršao kvalitet vazduha, posebno u gradovima.

Portugalska ministarka zdravlja Marta Temido izjavila je u četvrtak da se zdravstveni šitem suočio sa “posebno zabrinjavajućom” nedeljom zbog toplotnog talasa i da su neke bolnice pune.

Od 7. do 13. jula, u Portugaliji je registrovano 238 smrtnih slučajeva povezanih sa visokim temperaturama, saopštile su zdravstvene vlasti, dok je Španija u prva tri dana toplotnog talasa registrovala 84 smrtna slučaja, takođe zbog vrućina.

Upozorenje je na snazi i u Britaniji, pošto je meteorološka služba izdala crveni meteo alarm zbog predstojećih “ekstremnih vrućina” u delovima Engleske u ponedeljak i utorak.

“Vanredne, verovatno rekordne temperature, biće zabeležene sledeće nedelje. Noći će biti veoma vruće, posebno u naseljenim delovima i to će uticati na ljude i infrastrukturu”, rekao je šef britanske meteo službe Pol Gandersen.

Rekordna temperatura u Britaniji od 38,7 stepeni zabeležena je u gradu Kembridž, 25. jula 2019. godine.

Borba sa vatrom traje i u Francuskoj, gde avioni pokušavaju da ugase dva požara na jugozapadu zemlje, ali im u tome odmažu jaki vetrovi.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: