Podeli vest

Britanski kralj Čarls će na krunisanju 6. maja nositi ogrtače od grimiznog i ljubičastog svilenog somota koje je nekada nosio njegov deda kralj Džordž VI na sopstvenom krunisanju 1937. godine, saopštila je Bakingemska palata.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

CARLS III
Tanjug/Victoria Jones/Pool Photo via AP/file

Čarls i njegova supruga Kamila nosiće tokom ceremonije dva kompleta ogrtača, koje je sačuvala ili napravila 334 godine stara krojačka radnja u Londonu “Ed i Rejvenskroft”, piše Rojters.

Kamilin grimizni ogrtač prvobitno je napravljen za pokojnu kraljicu Elizabetu II, dok će ljubičasti imati dizajn koji se oslanja na teme prirode i životne sredine, u znak naklonosti kraljevskog para prema svetu prirode.

Palata je saopštila da će na krunidbenoj haljini prvi put biti prikazane pčele i bube. Prethodno je objavljeno da je istorijski krunidbeni kamen stigao iz Škotske u London zbog krunisanja novog kralja.

Reč je o kamenu na kojem su britanski monarsi vekovima krunisani. Kako se navodi, kamen je stigao u specijalnom nosaču napravljenom od škotskog hrasta.

Kralj Čarls će biti iza paravana tokom miropomazanja svetim uljem

Prilikom krunisanja naredne sedmice biće korišćen novi, posebno dizajnirani trostrani paravan, koji će kralju obezbediti ”apsolutnu privatnost” tokom dela ceremonije u kojem će Čarls biti pomazan svetim uljem.

Kako navodi Rojters, kralja će sveštenik u Vestminsterskoj opatiji pomazati svetim uljem blagosiljanim u Jerusalimu, po rukama, grudima i glavi, neposredno pre nego što bude krunisan. Iz Bakingemske palate je saopšteno da se čin miropomazanja smatra ”privatnim trenom između suverena i Boga”, te će se u te svrhe koristiti paravan.

”Ranije je to bila nadstrešnica, koja zapravo nije pružala stvarnu privatnost, bila je više figurativna. Sada ovaj trostrani paravan pruža apsolutnu privatnost”, rekao je dizajner paravana Nik Gutfrojnd.

Bilo je spekulacija da bi Čarls mogao da dozvoli ljudima da vide pomazanje, ali kraljevska istoričarka Kejt Vilijams rekla je da bi to bilo iznenađenje.

”To je tako privatan, sveti trenutak”, rekla je ona. Palata je saopštila da je prilikom irade paravana korišćena kombinacija tradicionalnih zanatskih veština i modernih metoda, i da će imati drvene motke na čijem vrhu su bronzani orlovi sa zlatnim listićima. Njegov centralni dizajn, koji je odabrao još nekrunisani kralj Čarls, je drvo sa imenima svih 56 zemalja Komonvelta.

Navodi se da je dizajn drveta inspirisan vitražom u kraljevskoj kapeli palate Svetog Džejmsa koji je poklonjen pokojnoj kraljici Elizabeti za obeležavanje njenog Zlatnog jubileja 2002. godine.

Čarls, koji je nasledio kraljicu Elizabetu II nakon njene smrti u septembru, zvanično će biti krunisan 6. maja u londonskoj Vestminsterskoj opatiji, a ceremoniji će prisustovati veliki broj šefova stranih država.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: