Podeli vest

“Za slobodu”, rekla je glumica Žilijet Binoš kada je odsekla svoju kestenjastu kosu i podigla je ka kameri.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Žilijet Binoš
Foto: Tanjug/AP Photo/Alvaro Barrientos, File

Poznate francuske glumice, uključujući Žilijet Binoš i Izabel Iper, ošišale su pramenove kose u znak protesta zbog smrti Mahse Amini, mlade Iranke koja je umrla u pritvoru posle hapšenja zbog navodno neprikladnog odevanja.

“Za slobodu”, rekla je Binoš kada je odsekla svoju kestenjastu kosu i podigla je ka kameri.

Njoj su se pridružile i druge popularne glumice i pevačice, uključujući Marion Kotijar i Izabel Ađani koje su šišale kosu uz zvuke italijanske protestne pesme “Bela ćao” na persijskom jeziku.

“Iranske žene očekuju podršku međunarodne zajednice. Ovo je lep način da se pokaže ta podrška”, rekao je za Rojters francuski advokat Rišar Sedijou, koji je pokrenuo akciju.

“Ovo je samo prvi korak, a nadam se da će ga svi na svetu pratiti, ne samo glumice nego svi. Muškarci bi takođe mogli da se ošisaju, mislim da će se to desiti”, dodao je poznati advokat, čiju akciju su podržale brojne medijske ličnosti.

“Mahsu Amini je zlostavljala policija za moral sve dok smrt nije usledila. Optužena je samo da je nosila veo na neprikladan način. Umrla je zato što je otkrila nekoliko pramenova kose”, stoji u tekstu na Instagram videu koji je objavljen na profilu “Podrška ženama Irana”.

Objava je široko rasprostranjena na drugim društvenim medijima, uključujući Fejsbuk i Tviter.

Iranske vlasti se suočavaju sa najvećim nemirima širom zemlje u danima nakon smrti Amini, a protesti su se proširili i na inostranstvo u znak solidarnosti sa iranskim demonstrantima.

Mahsa Amini (22) uhapšena je 13. septembra u Teheranu, a umrla je tri dana kasnije u bolnici, što je izazvalo talase protesta u kojima je život izgubilo preko 130 ljudi.

Takozvana policija za moral sprovodi strogi kodeks oblačenja Islamske Republike.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: