Podeli vest

Piti dovoljno vode je važno da ostanete zdravi i u formi. Do sada je važilo pravilo da se pije 2 do 2,5 litara vode dnevno. Ali prema mišljenju stručnjaka, trebalo bi da se pridržavate drugog pravila.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

Foto: Pexels

Najpoznatiji odgovor na pitanje „Koliko treba da pijem dnevno” je verovatno ova preporuka: dva do tri litra. Zahtev nije zaista dokazan – i istraživači su izradili drugačije pravilo.

Koliko vode treba piti dnevno?

Neki stručnjaci se slažu da o količini vode treba razmišljati ne u litrima, već u pojedinačnim gutljajima. Oni preporučuju uzimanje malih gutljaja vode tokom dana – bez obzira da li ste žedni ili ne.

Pored toga, stručnjaci preporučuju sledeći proračun:

Trebalo bi da konzumirate 30 do 40 mililitara vode po kilogramu telesne težine.

Možete koristiti ovu kalkulaciju da izračunate koliko vode treba da pijete svaki dan. Pogotovo kada je u pitanju unos tečnosti i hrane, nije tako lako davati opšte izjave jer svako telo funkcioniše drugačije.

Važna napomena koja se često zaboravlja ili previđa je sledeća: Preporučena količina vode uvek uključuje unos vode putem hrane.

Ovi faktori utiču na vaše potrebe za vodom

Pored pojedinačnih faktora kao što su telesna težina, pol ili fizička aktivnost , drugi faktori takođe utiču na količinu vode koja je potrebna dnevno:

Sezona: U zavisnosti od sezone, možda će vam trebati više vode dnevno. Naročito leti, mnogo se znojite i gubite više vode. Zato treba puno piti, posebno po vrućem vremenu.

Mesto stanovanja: U toplim i tropskim krajevima, ali i na planinama, treba piti dosta tečnosti, zato što je telu na ovim mestima potrebno više vode.

Dijeta: Volite slana i začinjena jela, slatkiše i kafu? Ako je tako trebalo bi da pijete puno vode, jer ove namirnice uklanjaju mnogo tečnosti iz organizma.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: