Odluka britanskih glasača da na izborima daju laburistima levog centra ubedljivu pobedu i većinu u parlamentu dolazi u istom trenutku dok je Evropu zahvatio porast desničarskog populizma, ocenjuje CNN.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

britanija
Foto: Pixabay

Na izborima za Evropski parlament prošlog meseca došlo je, naime, do istorijskog porasta poslanika iz redova ekstremno desnih partija, a rezultati tih izbora izazvali su haos i naveli francuskog predsednika Emanuela Makrona da raspiše prevremene izbore koje je osvojila ultradesničarska stranka Nacionalno okupljanje.

U Holandiji je takođe formirana vlada sastavljena od ličnosti krajnje desnice, Italiju predvodi desničarska liderka, i sve to više nije iznenađenje u evropskim zemljama.

Ima mnogo razloga za ovaj porast populizma, ali globalno gledano jedan broj evropskih zemalja pati zbog posustalih ekonomija, velikog priliva migranata i visokih cena energenata, delimično i zbog nastojanja da se dostigne nulti nivo emisije ugljenika, navodi CNN.

Navodi se da populistički političari često krive EU za probleme njihovih nacija i donose svež vazduh u sve više evroskeptični nacionalni diskurs.

Konzervativci su ipak osvojili više nego što su im mnoge ankete predviđale, a ukoliko budući laburistički premijer Kir Starmer ne bude uspešan postoje sve šanse da bi desnica mogla da nastavi da bude privlačna glasačima pošto Britanija deli mnoge probleme sa evropskim zemljama.

Uspeh Reformske stranke Najdžela Faraža i odnos prema njemu imaće takođe veliki uticaj na ono što će se dalje događati na britanskoj političkoj sceni.

Pojava ove stranke i pritisak Faraža po pitanjima kao što su porezi i migranti, već su naterali konzervativce da skrenu još više desno.

Mnogi smatraju da bi trebalo sklopiti neki dogovor sa njim, dok drugi ne žele da imaju bilo šta sa čovekom koji decenijama pokušava da uništi Konzervativnu stranku.

Bez obzira na sve, upravo će Faraž verovatno imati veliku ulogu u kampanji konzervativaca za biranje novog rukovodstva.

Konzervativna stranka sada treba da nađe novog lidera, a debata o nasledniku Rišija Sunaka fokusiraće se u velikoj meri na to koje vrednosti bi ova partija trebalo da usvoji.

Pošto su reformisti Faraža imali dobar rezultat u mnogim izbornim mestima u kojima su laburisti pobedili, tvrdu desnicu će ipak biti nemoguće ignorisati u britanskom parlamentu, a mogla bi i dodatno da ojača.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: