Podeli vest

Potpukovnik policije Dejan Milojević izjavio je da je danas do 15 sati na teritoriji Srbije predato nešto više od 1.300 komada oružja, 45.600 komada minicije, kao i 83 eksplozivne naprave.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

mup
Foto: Shutterstock

“Te brojke predstavljaju celokupnu količinu predatog oružja ne samo nelegalnog, već i legalnog i onog koje potiče iz ostavinskih rasprava”, rekao je Milojević za TV Tanjug.

Potpukovnik je naglasio da je i jedan komad nelegalnog oružja suvišan i izrazio zadovoljstvo današnjim odzivom građana.

“Očekujem da građani ozbiljno shvate situaciju imajući u vidu tragediju koja je pogodila Srbiju, cilj MUP-a je da se smanji broj nelegalnog oružja”, rekao je Milojević i apelovao na građane da iskoriste dobijenu priliku.

Podsetio je da je nalog izdao ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić i da će poziv važiti do 8. juna.

Prema rečima Milojevića, procedura je jednostavna, svi koji imaju nelegalno, ali i legalno oružje, a koje ne žele, mogu da ga predaju odlaskom u policijsku stanicu ili pozivom pa će pripadnici policije doći da ga preuzmu.

“Građani neće imati nikakve posledice, bilo da je ono nelgalno, ili njegovo držanje zakonom nije dozvoljeno – minsko eksplozivne narpave, automatske oružje, …”, rekao je Milojević.

Na pitanje šta podrazumevaju restriktivne mere, koje će se preduzimati ako se građani ne odazovu pozivu i ne predaju oružje do 8. juna, Milojević kaže da sledi pooštravanje kazni za držanje nelegalnog oružja.

“Oni gađani koji ne iskoriste predviđeni period susretaće se sa mnogo oštrijim sankcijama nego što su sada predviđene. Po novom zakonu biće izmene i u postupku dobijanja dozovla za držanje oružja sa posebnim akcentom na čuvanje oružja, svi građani će biti u obavezi da prođu niz zdravstvenih i terenskih provera”, naveo je on i podsetio da neke od tih odredbi postoje u zakonu ali će sada biti pooštrene.

Naglasio je da će biti detaljnije kontrole o načinu čuvanja oružja i podsetio da se oružje može predati svaki dan od sedam do 19 sati bez ikakvih sankcija.

Za predaju oružja građani mogu da kontaktiraju MUP, patrola doalzi na adresu

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da građani ne moraju da donose oružje u policijsku stanicu, već mogu da kontaktiraju najbližu policijsku stanicu i patrola će doći na adresu da preuzme oružje i eksplozivne naprave.

Tom prilikom građani nisu u obavezi da daju svoje podatke ukoliko ne žele. Građani neregistrovano oružje, municiju i eksplozivne naprave mogu da predaju bez napuštanja svoga doma, pozivom najbližoj policijskoj stanici koja će uputiti patrolu na datu adresu i oružje preuzeti, navodi se u saopštenju MUP-a.

Naglašavaju da tokom perioda predaje neregistrovanog oružja, do 8. juna, građani koji to učine neće snositi nikakvu krivičnu odgovornost i posledicu, niti će morati da dokazuju poreklo oružja i donose bilo kakvu dokumentaciju.

Takođe, ističu da građani prilikom predaje nisu u obavezi da se legitimišu.

MUP apeluje na građane da predaju svoje nelegalno oružje

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije pozvalo je građane koji poseduju neregistrovano oružje da ga do 8. juna ove godine, predaju najbližoj policijskoj stanici.

Načelnik Odeljenja za oružje iz Uprave za upravne poslove MUP-a Jelena Lakićević ističe da tokom ovog perioda građani koji predaju neregistrovano oružje neće krivično odgovarati, niti snositi bilo kakve posledice, kai i da ne moraju da dokazuju poreklo oružja. „Pozivamo građane koji poseduju nelegalno oružje da se odazovu ovom pozivu, obrate najbližoj policijskoj stanici i predaju oružje za koje nemaju isprave o oružju“, poručila je Lakićević, navodi se u saopštenju MUP-a.

Precizirala je da se poziv odnosi na sve vrste oružja, automatsko kao i svako drugo oružje, minsko-eksplozivna sredstva, delove za oružje i municiju koju su građani protivpravno držali.

„Ujedno, Ministarstvo unutrašnjih poslova poziva i one građane koji nisu predali policijskim stanicama na čuvanje oružje nakon smrti vlasnika, da to sada i urade“, ističe Lakićević.

Oružje u nelegalnom posedu građani u navedenom periodu, bez ikakvih posledica, mogu predati svakog dana, od 7 do 19 časova.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: