Podeli vest

Uobičajeni potrošački proizvodi mogu da sadrže stotine hemikalija koje mogu povećati rizik od raka dojke, pokazuje nova studija.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pexels

Istraživači su otkrili 921 različite hemikalije koje mogu povećati rizik od raka dojke . 90 odsto njih nalazi se u svakodnevnim proizvodima koji se koriste u kući i na poslu. Nova  studija navodi 279 hemikalija za koje se pokazalo da izazivaju tumore dojke kod glodara, kao i 642 hemikalije koje stimulišu signalizaciju estrogena ili progesterona. Povećana hormonska aktivnost povezana je sa rakom dojke. 

Kako nastaje rak dojke

Rak dojke nastaje kada ćelije u tkivu dojke rastu nekontrolisano. Mnogi faktori rizika povezani sa ovom bolešću uključuju prekomerno izlaganje estrogenu, progesteronu i hormonsku neravnotežu. I nisu samo hormonski kontraceptivi ti koji mogu uticati na hormonsku ravnotežu našeg tela, već i brojne sintetičke hemikalije za koje se pokazalo da remete naše hormone, potencijalno utičući na rizik od raznih bolesti. 
Prema drugoj studiji, dijagnoza raka dojke porasla je za 19,4 procenta među 30 do 39 godina i za 5,3 procenta među 20 do 29 godina. Ova promena je prebrza da bi se objasnila genetikom. Zbog toga su istraživači počeli detaljnije da istražuju moguće ekološke uzroke bolesti. 

Studija iz 2020. pokazala je da su žene koje su koristile hemijske pegle za kosu više od šest puta godišnje imale približno 30 odsto veći rizik od raka dojke od žena koje nisu koristile hemijske pegle za kosu. Ovi proizvodi obično sadrže jednu ili više hemikalija koje su identifikovane u novoj studiji kao faktori rizika za razvoj raka dojke. Studije su pokazale da su proizvodi koji se prodaju prema ženama u boji imaju tendenciju da budu toksičniji i verovatnije da sadrže hemikalije povezane sa povećanim rizikom od raka nego proizvodi koji se prodaju prema belkinjama.

Direktni i indirektni pokretači raka

Dok je poznato da neke hemikalije direktno izazivaju rak, mnoge druge promovišu rak indirektno povećavajući našu podložnost razvoju i rastu određenih tumora. Za ovu studiju, Dženifer Kej, naučnica sa Silent Spring Instituta i vodeći autor studije, i kolege su pretražili nekoliko međunarodnih i američkih vladinih baza podataka kako bi pronašli hemikalije koje su izazvale tumore dojke kod miševa u prethodnim studijama. Kej i njen tim su posebno tražili hemikalije koje aktiviraju receptore estrogena u ćelijama dojke i hemikalije koje uzrokuju da ćelije proizvode više estrogena ili progesterona – oba poznata faktora rizika za rak dojke. 

Foto: Pexels

Hemikalije koje podstiču rak – lista

Lista koju su napravili istraživači Instituta Silent Spring uključuje sastojke poput parabena i ftalata, koji se koriste u mnogim uobičajenim proizvodima za kožu, šminku i kosu. 
Brojne hemikalije koje se koriste u bojama za kosu (kao što je 1,4-benzendiamin) i u kozmetičkim proizvodima (retinol), u sapunima, šamponima i kremama za brijanje (oktil galat) su takođe bile na listi. 
Ostale hemikalije na listi uključuju PFAS  (perfluoroalkil i polifluoroalkil supstance), koje se obično nalaze u nelepljivom posuđu i ambalaži brze hrane, i pesticide koji se koriste na hrani. 
To uključuje pesticide atrazin i malation, koji su među najčešće korišćenim supstancama u Sjedinjenim Državama. I drugi kao što su cikloat, koji se koristi kao herbicid na spanaću, spirozamin, koji se koristi na žitaricama, i simazin, koji se koristi na mnogim voćem i povrćem. 
Pesticidi mogu povećati rizik od raka tako što pokreću mutacije gena koje povećavaju rizik da će ćelija početi nekontrolisano da se deli. Lista je takođe uključivala nekoliko hemikalija koje se koriste u bojama i plastici, kao što su ambalaža i kućišta za laptop.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: