Podeli vest

Predsednik Francuske Emanuel Makron odao je danas počast pokojnom Žaku Deloru na svečanoj ceremoniji, jer je učinio neke od najvećih koraka napred u integraciji Evropske unije u vreme dok je bio predsednik Evropske komisije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug/Stephanie Lecocq (POOL)


Delor, vatreni zagovornik posleratnih evropskih integracija, preminuo je 27. decembra u 98. godini, preneo je Rojters.
Bio je predsednik Evropske komisije u tri mandata, duže od bilo kog drugog nosioca te funkcije, od januara 1985. do kraja 1994. godine.


Tokom Delorovog mandata, EU je završila svoje integrisano jedinstveno tržište i pristala da uvede jedinstvenu valutu i ​​izgradi zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku.
“Žak Delor je vodio naš kontinent napred kao malo ko drugi”, rekao je Makron opisujući ga kao oštroumnog pregovarača koji je neprestano nastojao da gradi mostove i postigne kompromise kako bi vodio evropski blok napred.


Svečanosti su prisustvovali sadašnji i bivši evropski lideri, uključujući, na iznenađenje nekih, i mađarskog premijera Viktora Orbana, koji je česti kritičar EU.
On i nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer, holandski premijer Mark Rute, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard stajali su dok je svirala Betovenova “Oda radosti”, himna EU.


Nakon ceremonije svi učesnici će biti primljeni na ručak u Jelisejskoj palati.
Delorova ćerka, gradonačelnica Lila Martin Obri bila je blisko uključena u pripreme za ceremoniju, ali neće govoriti na njoj, saopštila je Jelisejska palata.


Delor je bio ministar ekonomije od 1981. do 1984. godine, a u velikoj meri je razočarao levicu odbijanjem da se kandiduje na predsedničkim izborima 1995. godine, iako je bio veliki favorit u anketama.


Ursula von der Lajen je napisala je na platformi X (Tviter) da danas odaju počast Žaku Deloru, kome toliko duguju.
“Od ekonomske zajednice napravio je Uniju naroda i nacija, povezanih zajedničkom sudbinom. Njegovo ogromno nasleđe će nastaviti da inspiriše evropsku izgradnju. On će dakle ostati među nama”, istakla je ona.


Viktor Orban je, takođe, na platformi X napisao da je Žak Delor bio prijatelj Mađarske i vizionarski lider Evrope tokom pada komunizma.
“Bila je privilegija raditi sa njim! Izrazio sam danas saučešće Mađarske i mađarskog naroda predsedniku Emanuelu Makronu u Parizu”, napisao je on.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

NEVREME U SJENICI I TUTINU

Kratkotrajno ali jako nevreme, praćeno vetrom, pljuskovima sa grmljavinom i gradom zahvatilo je oko 15 časova opštine Tutin i Sjenica…