Podeli vest

Predsednik Pari Sen Žermena Naser Al Kelaifi oslobođen je danas optužbi za korupciju na Federalnom vrhovnom sudu u Švajcarskoj

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

al kalafi
Tanjug/AP Photo/Dave Thompson, File

Zajedno sa redsednikom Pari Sen Žermenom, za isto delo oslobođen je i bivši generalni sekretar FIFA Žerom Valke.

Francuz je prethodno bio osuđen na 11 meseci zatvora i kaznom od 20.000 švajcarskih franaka, ali su te kazne poništene.

Optužbe za koje je Valke bio pod teretom izrečene su zbog prodaje TV prava na utakmice Svetskog prvenstva u vreme dok je ovaj funkcioner bio visokopozicioniran u Svetskoj fudbalskoj federaciji.

Al Kelaifi, koji obavlja i funkciju predsednika Udruženja evropskih klubova i član je izvršnog komiteta UEFA, bio je pod sumnjom da je uticao na Valkea da počini kriminalno delo, ali su optužbe protiv obojice za to delo odbačene.

Na saslušanju održanom u martu, tužioci su tvrdili da je Valke prihvatio smeštaj u jednoj vili u Italiji koju mu je platio Al Kelafi.

Predsednik PSŽ je i čelnik medijske BeIN grupe, a zauzvrat Valke je toj firmi prodao TV prava na prenose utakmice Mundijala.

Sudsko veće se saglasilo da je Valke dobio “neopravdanu prednost” od Al Kelaifija, ali je ipak odlučeno da to nije bilo ključno da se utiče na FIFA.

Sud je procenio da FIFA svakako ne bi mogla da dobije bolji ugovor za TV prava od onog koji je dogovoren.

“Današnja presuda je u potpunosti ispravna i opravdana. Posle nemilosrdne šestogodišnje kampanje tužilaštva, koje je na svakom koraku ignorisalo i osnovne činjenice i zakon, naš klijent je, još jednom, drugi put, potpuno oslobođen svih optužbi”, izjavio je advokat Nasera Al Kelaifija Mark Bonant i dodao:

“Godine neosnovanih i fiktivnih optužbi, kao i stalnih kleveta su se dva puta pokazale kao potpuno nepotkrepljene”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: