Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je formiranje Zajednice srpskih opština obaveza Prištine, kao i da je od prvog trenutka znao da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ne namerava da ispuni ništa oko ZSO.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vučić
FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/

Na pitanje da li dovodi u pitanje neke obaveze iz Ohrida, Vučić je sinoć novinarima u Briselu ponovio da Priština mora da ispuni svoju obavezu oko ZSO, a da će Srbija učestvovati u implementaciji najvećeg dela onoga što tamo piše.

“Jasno ćemo staviti do znanja šta je to što može, a šta je to što ne možemo, kao što sam ja znao od prvog trenutka da Aljbin Kurti ne namerava da ispuni ništa oko ZSO i kao što sam se u to uverio, samo što je to trebalo neko ranije da nam kaže, a ne da se sva predstava odigrava”, rekao je Vučić.

Vučić je, govoreći o ranijim dogovorima iz Brisela i Ohrida, rekao da se ne može u njegovim izjavama tražiti “izvinjavajući razlog” za to što neko ne želi da ispuni ono što je potpisano i dogovoreno pre 10 godina.

Ti sporazumi su, podsetio je, sada prihvaćen okvir i za Srbiju i za Prištinu, na evropskom putu i ko bude nezavisno od onog drugog to primenio, moći će ili neće moći da napreduje ka EU.

“To je stvar koja ne treba vas da brine, već mene, jer je u pitanju naš EU put. Ja to ne mogu da brišem i menjam, jer je to postalo deo pregovaračkog okvira i zvanično”, rekao je Vučić. Konstatovao je da je to za Srbiju nešto povoljnije, jer se ne pominje pravno obavezujući sporazum koji bi podrazumevo priznanje Kosova, iako i dalje nije povoljno, ali da mora da se razume da je to deo pregovaračkog okvira.

Ukazao je i da je problem što ne postoji proces normalizacije, što se razgovara o tome kako da se rešavaju problemi, što dve strane često ne mogu ni civilizovano da razgovaraju, jer se problemi multiplikuju i neko ih proizvodi iz dana u dan, a to nije Srbija.

On je naglasio da Srbija nije proizvela nijedan jedini problem, nijedno jedino iznenađenje, a da neko samo svakodnevno razmišlja kako i na koji način da napakosti srpskom narodu na KiM.

“I ničim drugim se ne bavi, ja znam da ćete naći 1.000 opravdanja za to na kraju, ne ljutite se, mi smo u prošlosti pravili brojne greške, plašim se da ne samo da niste ništa naučili od nas, nego da ih pravite i činite na mnogo grublji način nego što smo mi”, rekao je predsednik.

Vučić: Termin “prinudno nestali” naglašava okolnosti pod kojima je neko nestao

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u priloženoj potpisanoj izjavi uz Deklaraciju o nestalim licima koja je večeras usvojena u Briselu naveo da termin “prinudno nestali”, koji se inače koristi u deklaraciji, nije striktno pravni termin, već da naglašava okolnosti pod kojima je neko lice nestalo, bez obzira na različite pravne kvalifikacije prema međunarodnim i nacionalnim zakonima.

“Ovo pojašnjenje je dato kako bi se izbegli bilo kakvi nesporazumi ili tumačenje termina ‘prinudnog nestanaka’ kao ‘prisilnog nestanaka’ koji ima jasno pravno značenje definisano Međunarodnom konvencijom za zaštitu svih lica od prisilnog nestanka (2006)”, navodi se u izjavi koju je potpisao Vučić.

Dodao je da osoba može “prinudno nestati” kao posledica dela koje je počinio pojedinac, vojska, paravojna, politička ili druga grupa ili organizacija povezana sa sukobom.

Direktor kancelarije za KiM Petar Petković rekao je večeras u obraćanju medijima u Briselu da je uz Deklaraciju o nestalim osobama priloženo i pismo koje je potpisao Vučić i kojim je zaštićena država Srbija.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

ALKARAZ prvi FINALISTA VIMBLDONA

Španski teniser Karlos Alkaraz plasirao se u finale Vimbldona, pošto je danas u polufinalu pobedio Rusa Danila Medvedeva 6:7 (1:7),…