Podeli vest

Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić posetila je danas Institut za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora “Đorđe Kostić” u kojem oko 250 dece, ne samo iz Srbije već celog regiona, pa i sveta, dnevno dobija stučnu pomoć.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

tamara vučić
FOTO TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Supruga predsednika Aleksandra Vučića izrazila je zadovoljstva zbog ličnog pristupa, emotivne involviranosti zaposlenih, koji kako je ocenila, daju posebnu vrednost u pružanju stručne pomoći u lečenjui patologija govora, patologija ponašanja, učenja i socijalizacije dece od prenatlnog perioda do šeste godine.

Tokom obilaska Instituta, gde je razgovarala sa zaposlenima, decom i roditeljima, Tamara Vučić naglasila je da pruža bezrezervnu podršku toj važnoj instituciji čiji bi zaposleni prema njenim rečima bili odlična inspiracija i pokazatelj kako bi trebalo da izgledaju kolektivi u svim ustanovama takvog i sličnog tipa.

Direktorka Instituta Mirjana Sovilj rekla je za Tanjug da je jedan od razloga posete supruge predsednika Republike bila incijativa da se podigne spomenik majci. To je, kako je rekla, bio prvi povod za posetu, zatim da se upozna sa naučnim i stručnim radom Insituta koji će sledeće godine slaviti 75 godina postojanja.

“Želeli smo i da vidimo kako naša ustanova može da bude dostupna i deci iz Srbije, jer za našu ustanovu od 2011. godine deca ne dobijaju uput”, rekla je Sovilj. Kolektiv koji ima 88 zaposlenih, na dnevnom nivou brine za oko 250 dece, iz Srbije, a koja plaćaju, kao i onu iz regiona, sveta – Amerike, Ausralije, Skandinavije, Nemačke …navela je direktorka Instuta i dodala da deca iz regiona na lečenje dolaze sa uputima. Prema rečima Sovilj, među decom iz čitavog sveta koja dolaze u Institut su i naša deca, kao i deca diplomata, a neka se od njih rehabilituju se i na ruskom i na engleskom jeziku.

“Na Institutu se leči patologija govora, patologija ponašanja, učenja i socijalizacije dece od prenatalnog perioda do šeste godine. Imamo kapacitete za taj uzrast, sa druge strane što ranija dijagnostika u prelingavlnom periodu to je bolja mogućnost da ispravimo sve do završetka razvoja funckionalnog govora do tri godine”, navela je Sovilj – psihofiziolog, prenatalni psiholog, audiolingvista, valeolog obnovitelj.

Radimo preventivu govorno-jezičkih poremećaja, poremećaja učenja, ponašanja i socijalizacije na starijim uzrastima, rekla je direktorka Instituta, u kome se neguje i multidisciplinarni, holistički pristup u izučavanju zvuka, sluha govora jezika, svesti, mišljenja i ponašanja.

“Od 1989. kada je Institut obnovljen imali smo više od 30.000 dece koja dolaze”, rekla je Sovilj i naglasila da to ne znači da deca samo dođu i da se dijagnostikuje njihovo stanje, već u institutu ostaju od nekoliko meseci do nekoliko godina.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: