Podeli vest

Kako je saopštilo Ministarsrvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, nacrt te strategije pripremljen je u okviru projekta “Jačanje sistema zdravlja i dobrobiti životinja”

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

pas
Foto: Pixabay

Rešenje problema upravljanja populacijom pasa je u odgovornom vlasništvu i jačanju svesti građana da se odgovorno ponašaju prema svojim kućnim ljubimcima, rečeno je na predstavljanju Nacrta nacionalne strategije za upravljanje populacijom pasa u Srbiji.

Kako je saopštilo Ministarsrvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, nacrt te strategije pripremljen je u okviru projekta “Jačanje sistema zdravlja i dobrobiti životinja”, a radna verzija tog dokumenta predstavljena je na nacionalnoj konferenciji na kojoj su prisustvovali predstavnik Svetske organizacije za zaštitu životinja (WOAH), predstavnici organizacija civilnog društva koje se bave zaštitom životinja, kao i predstavnici Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Na skupu je istaknuto da upravljanje populacijom pasa nije jedinstvena akcija i da nema brzih i lakih rešenja, već je to kontinuirani proces u kome treba svi da učestvuju.

“Problem napuštenih pasa sa jedne strane ugrožava dobrobit pasa, a sa druge strane lokalne samouprave daju velika sredstva za odštetu građanima koje su ugrizli napušteni psi. Rešenje problema je u odgovornom vlasništvu, obeležavanju svih pasa, udomljavanju napuštenih pasa, a iznad svega u jačanju svesti građana da se odgovorno ponašaju prema svojim kućnim ljubimcima”, rekla je načelnica odeljenja za dobrobit životinja u Upravi za veterinu i koordinatorka projekta Maja Andrijašević.

Stručnjak za dobrobit životinja Antonio Di Nardo istakao je da je jedino mesto za psa pored vlasnika i da je potrebna velika promena svesti građana da bi se u celom društvu promovisalo odgovorno vlasništvo i podstaklo usvajanje pasa iz odgajivačnica.

“Upravljanje populacijom pasa mora da bude humano, efikasno i održivo. U skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja Srbije eutanazija nije moralno prihvatljivo sredstvo za upravljenje populacijom pasa”, rekao je Di Nardo.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: