Podeli vest

Većina izloženih automobila je u voznom stanju, a među onima koja još mogu da se upale ima i primeraka starijih od 100 godina

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

mercedes
Foto: Pixabay

Muzej automobila u Beogradu organizovao je danas posebnu turu za posetioce “Vladarski automobili”, na kojoj su predstavljeni automobili dinastije Karađorđević, Josipa Broza Tita i njegove supruge Jovanke, ali i priča o kraljici Mariji kao poznatom vožaču.

Posebnu pažnju posetilaca privukao je automobil kraljice Marije a istoričar automobilizma i kustos Muzeja automobila u Beogradu Marko Miljković za Tanjug je izjavio da je reč o škodi iz 1929. godine.

” Kola su bila u kraljičinoj rezidenciji u Miločeru a ona je u svoje vreme bila jedan od najvatrenijih automobilistkinja ne samo u Beogradu i Kraljevini Jugoslaviji nego i šire. Bila je poznata po velikim turama koje je vozila od Bleda do Pariza ili od Miločera do Oplenca koji je prevaljivala za dva dana, neretko vozeći sa velikim pauzama, kao prava kraljica”, ispričao je Miljković.

U Muzeju automobila čuvaju se i farovi automobila u kome je 1934. u Marseju ubijen kralj Aleksandar.

Taj automobil je prema Miljkovićevim rečima neposredno posle atentana dopremljen u Beograd i bio izložen u Vojnom muzeju na Kelemegdanu.

Međutim, posle Drugog svetskog rata radikalno se promenila politika prema kraljevskoj porodici pa i ovom automobilu i on je korišćen za prevoz, sve dok se nije pokvario.

” Budući da ga nije bilo moguće popraviti, završio je na otpadu a Bratislav Petković, osnivač Muzeja automobila, uspeo je da sačuva farove tog vozila koji su jedino što je ostalo od njega”, kaže kustos Miljković.

Pažnju posetilaca privukli su i automobili porodice Broz, Josipa i Jovanke, među kojima je jedan od najekskluzivnijih mercedes 600 iz 1974. godine, koji je Tito koristio tokom poseta drugim zemljama.

Mogao je da stane u avion a Tito, je prema Miljkovićevim rečima, time pokazivao svoju moć i prestiž, koja je bila daleko iznad mogućnosti zemlje čiji je predsednik bio.

Što se Jovanke tiče, ona se vozila u svim kolima porodice Broz ali jedan mercedes iz 1977. godine ipak su zvali “Jovankin automobil”, no kako je za Tanjug ispričao Marko Miljković nema podataka da je ona i vozila neka kola.

Miljković je naveo da je većina izloženih automobila u voznom stanju, kao što je i pomenuti Jovankin mercedes a među onima koja još mogu da se upale ima i primeraka starijih od 100 godina.

Najavio je da će ubuduće vikendom, Muzej automobila imati razne tematske ture, kao što su prošlog i ovog bili automobili vladara.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: