Podeli vest

Pregovori o prekidu vatre u Pojasu Gaze, vođeni u Kairu između predstavnika Hamasa i posrednika, prekinuti su danas bez postignutog dogovora o primirju tokom Ramazana, koji počinje 10. marta, prenosi Rojters.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug/Tsafrir Abayov (STF)

Viši zvaničnik Hamasa Basem Naim rekao je za tu agenciju da je ta palestinska militantna grupa predstavila svoj predlog o prekidu vatre posrednicima tokom dvodnevnih razgovora, kao i da su čekali odgovor Izraelaca, koji nisu prisustvovali razgovorima.


Naim tvrdi da izraelski premijer Benjamin Netanijahu ne želi da dođe do sporazuma i dodaje da je sada na SAD na izvrše pritisak na izraelskog lidera.


Izraelski zvaničnici su rekli da Izrael nije poslao delegaciju na pregovore jer zahteva da Hamas predstavi spisak od 40 starijih, bolesnih i žena talaca koji će biti prvi oslobođeni u okviru primirja koje bi u početku trajalo šest nedelja, piše Gardijan.


Hamas u međuvremenu zahteva da se dozvoli ulaz humanitarne pomoći u Gazu i da se Palestincima koji su raseljeni iz svojih domova na severu enklave dozvoli povratak.


Naim je istakao da je nemoguće dostaviti traženi spisak bez prekida vatre, jer se, kako tvrdi, taoci nalaze u različitim delovima Pojasa Gaze.


Pregovori u Kairu su poslednja šansa da dođe do primirja od 40 dana, tokom kojeg bi desetine talaca bilo oslobođeno, a u Gazu bila dostavljena veća količina humanitarne pomoći, navodi Rojters.


Novoj rundi pregovora u Kairu prisustvovali su izaslanici SAD i Hamasa, kao i katarski i egipatski posrednici, dok izraelska delegacija nije bila prisutna.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: