Podeli vest

Faktori koji najviše dovode do saobraćajnih nezgoda kod mladih su neprilagođena brzina i korišćenje alkohola tokom vožnje.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

milekić
FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ

Faktori koji najviše dovode do saobraćajnih nezgoda kod mladih su neprilagođena brzina i korišćenje alkohola tokom vožnje, istakao je danas Miloš Milekić iz Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije.

“Tada oni dobijaju lažno samopuzdanje i samim tim nemaju dovoljnu percepciju, odnosno ne mogu dobro da procene situaciju u saobraćaju i dovode sebe i ostale učesnike u rizične situacije”, naveo on za Tanjug pre tribine posvećenoj mladim učesnicima u saobraćaju, koju je danas u Nišu priredila Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, u sardanji sa Savetom za bezbednost saobraćaja Grada Niša i kancelarijama za mlade gradskih opština Crveni krst i Palilula.

Koordinatorka Kancelarije za mlade Gradske opštine Palilula Emilija Marković navela je za Tanjug da je ova tribina, pod nazivom “Um na drum”, trebalo novim mladim vozačima da ukaže na četiri uticajna faktora koji dovode do saobraćajnih nezgoda: prekoračenje brzine, korišćenje alkohola i mobilnog telefona, kao i nekorišćenje sigurnosnog pojasa.

Milekić je naglasio da je 2022. godine u Nišu 21 lice izgubilo život u saobraćajnim nezgodama, od kojih sedam mladih, a na nivou cele Srbije broj stradalih mladih ljudi na putevima kreće se oko 100 godišnje.

“Agencija ovakvim aktivnostima pokušava mladima da skrene pažnju da su ravnopravni u saobraćaju i da treba poštuju pravila i Zakon o bezbednosti i sve preporuke kako bi broj stradalih u saobraćaju bio što manji”, naglasio je Milekić.

Prema njegovim rečima, mladi moraju da postanu svesni da od samih početaka kao vozaći utiču na svoju bezbednost, kao i bezbednost svih učesnika.

“Kada dobiju dozvole oni su prošli svu neophodnu obuku, a mi ovakvim tribinama samo hoćemo da im skrenemo pažnju da su to stvarne situacije, kako bi svi bili bezbedniiji u saobraćaju”, rekao je MIlekić.

Napomenuo je i da se slične tribine realizuju u celoj Srbiji, a posvećene su, ne samo mladima, već i starijim ljudima, traktoristima ili roditeljima (kada je reč o korišćenju dačijih sedišta), a u toku je velika akcija pod nazivom “Pažljivkova smotra”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

PANTER U BARSELONI

Američki košarkaš Kevin Panter potpisao je jednogodišnji ugovor sa Barselonom, saopštio je danas katalonski klub.