Podeli vest

Ukrajinski premijer je rekao da bi glavni izvor finansiranja tog plana bila sredstva zaplenjena od ruskih oligarha.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

ukrajina
Foto: Pixabay

Ukrajini je potrebno 750 milijardi dolara za trofazni plan rekonstrukcije nakon ruske invazije, izjavio je danas ukrajinski premijer Denis Šmihal na međunarodnoj Konferenciji za obnovu Ukrajine koja je počela u Švajcarskoj.

Šmihal je, takođe, rekao da je Ukrajini učinjena direktna šteta na infrastrukturi od preko 100 milijardi dolara, preneo je Rojters.

Ukrajinski premijer je rekao da bi glavni izvor finansiranja tog plana bila sredstva zaplenjena od ruskih oligarha.

On je precizirao da prva faza obnove podrazumeva rešavanje svakodnevnih problema ljudi kao što je vodosnabdevanje, druga faza je “brzi oporavak” koji se odnosi na period odmah posle obustave sukoba, uključujući privremeni smeštaj, bolnice i škole, a u krajnjoj fazi je transformisanje zemlje u dužem vremenskom periodu.

Evropska investiciona banka (EIB), kreditni ogranak Evropske unije, predlaže da finansijska struktura koja je pre korišćena za pomoć tokom pandemije kovid-19, bude model za finansiranje obnove Ukrajine u iznosu do 100 milijardi evra (104,3 milijarde dolara), prema dokumentu u koji je britanska agencija imala uvid.

Prema predlogu, početnih 20 milijardi evra za Poverenički trust EU-Ukrajina (E-U GTF) obezbedilo bi se doprinosima iz zemalja EU i iz budžeta Unije u formi grantova, zajmova i garancija.

Evropska unija planira da dodeli 500 milijardi evra finansijske pomoći Ukrajini kako bi joj pomogla da oživi ekonomiju, izvestio je Blumberg, pozivajući se na neimenovane izvore.

Prema izvorima Blumberga, Evropska komisija traži opcije finansiranja, kao što su grantovi i zajmovi, preneo je TAS S.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: