Podeli vest

Premijera filma “Nedelja” Nemanje Ćeranića, o čuvenom romskom pevaču Džeju Ramadanovskom, biće održana 16. januara u Mts Dvorani, najavila je danas autorska i glumačka ekipa u susretu sa medijima u Beogradu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Biće to premijera prvog srpskog dugometražnog igranog filma u ovoj godini.

Nakon specijalne novinarske projekcije u bioskopu Roda Cineplex na Banovom brdu, javnosti su se danas obratili glumci ostvarenja – muzičar Husein Husa Alijević u ulozi Džeja Ramadanovskog, Marko Janketić i Milica Janevski, scenarista Stefan Bošković, reditelj Nemanja Ćeranić, kao i – Aleksandra Martinović – direktorka direkcije za multimediju Telekoma Srbije i Vladan Anđelković – producent filma.

Posle beogradske, slede premijere u Novom Sadu (17. januar), Kragujevcu (18.01.), Nišu (19.01.), i dalje po regionu i inostranstvu – Banja Luka, Zagreb, Ljubljana, Beč.

Nemanja Ćeranić, po obrazovanju montažer, sada potpisuje svoj drugi igrani film kao režiser, nakon krimi ostvarenja “Lihvar” (2021) i serije “Švindleri” (2020).

Kako je otkrio, puna četiri meseca su uporno tražili osobu koja će igrati Džeja Ramadanovskog.

“Odrastao sam na muzici koju su upravo stvarali Džej i Husein Husa, njegov “Beat Street”. Husu sam znao, bio je Džejev igrač, i oni dolaze, tako da kažem, iz istog miljea, iste te životne sredine. Husu smo odabrali kao idealnog za ulogu Džeja i uparivali smo ga sa svim ostalim glumcima”, rekao je reditelj.

On je naglasio da je Husein Husa doneo posebnu autentičnost koja je za film bila veoma dragocena.

“Osim što je film o Džeju i muzici, ovde je istaknut odnos između dva brata sa Dorćola. Tu je važan lik Džejevog brata od tetke. Zato je ovo film o dva puta i dve sudbine, što mi je bilo interesantno”, ocenio je Nemanja Ćeranić, koji će ove godine imati i premijeru svog trećeg filma “Volja sinovljeva”.

Novi film “Nedelja” donosi priču o životu jednog od najpopularnijih pevača sa ovih prostora, Džeja Ramadanovskog.

Film u produkciji Telekoma Srbije, a po ideji producenta Vladana Anđelkovića i scenariste Stefana Boškovića kroz priču o prijateljstvu i uspehu u kojoj se prožimaju elementi akcije, drame i muzike publika će se upoznati sa Džejevim detinjstvom i njegovim muzičkim počecima.

Život ovog poznatog Dorćolca dočaraće glumačka ekipa u sastavu Husein Alijević, Marko Janketić, Stefan Vukić, Aleksej Bjelogrlić, Alen Selimi, Ana Pindović, Zlatan Vidović, Maša Đorđević, Milica Janevski, Stojša Oljačić, Ivan Jevtović, Jovo Maksić, Bajram Severdžan, Nela Mihajlović i drugi.

Glavni glumac, ranije poznat kao muzičar iz dens benda devedesetih godina “Beat Street”, Husein Alijević Husa je govorio da se prisećao tog perioda kada je bio tinejdžer i stvarao na sceni kao kantautor, dok se spremao za film.

“Kad su me zvali i ponudili mi da glumim Džeja, odmah sam znao da ću se vratiti u to doba, ne samo na velika vrata, već u vreme daleko iza mene i svih nas. Ja sam plesao na sceni kod Džeja, gledalo nas je i preko 30 000 ljudi, pružio nam je veliku šansu za karijeru. Čovek me je zadužio, i imam obavezu prema njemu ovim filmom da ga igram. Tako sam bio spreman da se sada sve ovo dešava, opet da budem u centru pažnje, kao nekada, a zbog filma o velikom Dženi”, primetio je Husa.

Režiju buduće serije iz 12 epizoda potpisuju Nemanja Ćeranić i Miloš Radunović, dok je za distribuciju zadužena kuća “ArtVista”.

Marko Janketić nastupa u ulozi Iso Lero Džambe, Džejevog brata od tetke, i neki pričaju da mu je to do sada uloga života.

Janketić se ne slaže sa tim, mada smatra da je ovo dobra i kvalitetna uloga.

On je otkrio da je sa rediteljem Nemanjom Ćeranićem saradjivao na drugoj sezoni krimi serije “Južni vetar” (2022-2023), koji je bio u timu režisera, i tada mu je ponudio ulogu upravo -Džeja.

“Nikako sebe nisam video kao Džeja. Onda mi je Nemanja rekao za ulogu brata od tetke Džambe, e to je već uloga za mene. Scenario je dosta romantičarski, jer njegov život je bio dosta suroviji, on je bio pravi desperados, grubijan mekog srca. Srećan sam veoma što sam dobio priliku da igram Džambu. Znam te ljude sa ulice, poznavao sam Džambin svet, imali su uvek kodeks ponašanja i principa koji su se poštovali”, naglasio je Janketić, junak serija “Ubice mog oca”.

Glumica Milica Janevski nastupa u ulozi našeg najproduktivnijeg tekstopisca Marine Tucaković, koja je imala ogroman uticaj na Džeja i njegovu karijeru.

“Bila sam uplašena kada su me zvali na kasting, mislila sam da nisam kadra za ulogu Marine, koja nas je nažalost skoro napustila. Nastala mi je panika kad su mi javili da sam dobila ovu ulogu. Marina Tucaković je bila naravno veoma specifična u svojoj pojavi i karakteru, nisam odmah znala kako ću to izvesti. Bilo je potrebno da se nadje prava mera, ne da bude imitacija, i imala sam oko toga puno konsultacija sa rediteljem”, objasnila je Milica Janevski, poznata iz TV serija “Kosti”, “Bunar”, “Pad”, filmova “Otac”, “Usekovanje”.

Janevski je navela da još uvek nije pogledala film tako da se čuva za premijeru 16. januara, ali je čula da je muž od Marine Tucaković – Aleksandar Radulović Futa zadovoljan filmom i njenom ulogom, da je pogodila sve, “tako da sam oko toga potpuno mirna”.

Aleksandra Martinović ispred produkcije kompanije “Telekom Srbija” je ubeđena da će film “Nedelja” biti izuzetno gledan u bioskopima, što se očekuje i od istoimene serije na televiziji kasnije.

“Film je specifična hronika vremena i autentične atmosfere kroz ličnost Džeja i Dorćola. Film je veoma kvalitetan, emotivan. Odličan kasting je uradjen, što odlikuje producenta Vladana Anđelkovića, i to je već dokazao sa filmom i serijom “Oluja”. Mislim da je “Nedelja” vrlo poseban film i nadam se da ćemo da brojimo ozbiljne cifre kada je reč o gledanosti”, poručila je Aleksandra Martinović.

Nastao je novi trend u domaćoj kinematografiji, a to je ekranizacija biografskih priča iz života pevača narodne muzike iz stare Jugoslavije i Srbije, tako su prikazani veoma uspešan “Toma” (2021) o Tomi Zdravkoviću, u režiji Dragana Bjelogrlića, i nezapažen “Pokidan” o Aci Lukasu.

FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Scenarista Stefan Bošković je rekao da je 90 posto filma uradjeno prema istinitim događajima, i da mu je istraživački rad na pisanju bio najzanimljiviji deo u procesu.

Prema njegovim rečima, život Džeja Ramadanovskog je bilo potrebno utisnuti u dramaturgiju fima, a imali su više sati snimljenog materijala koje je trebalo obraditi dramaturški.

“Na kraju kao da smo imali 40 filmova o Džeju, a trebalo je snimiti i zaokružiti samo jedan. Mislim da se najmanje zna o njegovom detinjstvu, što je sada prisutno u filmu”, otkrio je scenarista.

Producent i idejni tvorac projekta Vladan Anđelković je govorio o nastanku filma “Nedelja” i napomenuo da su scenarista Bošković i on prvo jednom prilikom razgovarali o sasvim drugom projektu tada u planu.

“Tada smo pričali o muzičaru Džoniju Kešu, a u pozadini je bila muzika od Džeja. I onda smo spontano došli na ideju da se radi film o Džeju. Kasting je bio vrlo specifičan, trebalo je pronaći ko će igrati Džeja maloletnog i kasnije kao odraslog. Kao malog Džeja pronašli smo dečaka u Skadarliji, i onda došli i do Huse, koji je srećom poznavao Džeja i eto sarađivao sa njim”, objasnio je producent Anđelković.

Film „Nedelja“, nastao u produkciji „Pelicula production“, i uz podršku Filmskog centra Srbije, u redovno bioskopsko prikazivanje kreće od 18. januara širom Srbije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: