Podeli vest

Premijerka Italije Đorđa Meloni doputovala je danas u Beograd, a na aerodromu ju je dočekao predsednik predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Vučić rekao je danas da mu je velika čast što u Beogradu ugošćuje predsednicu italijanske vlade Đorđu Meloni i istakao svoju uverenost da će ova poseta dati dodatni zamah odnosima Srbije i Italije.

“Italija je jedan od najvažnijih političkih, ali i ekonomskih partnera naše zemlje. Posebno zahvalan gospođi Meloni na tome što je našla vremena da, uprkos zgusnutom rasporedu, poseti Srbiju i pruži podršku na našem evropskom putu”, napisao je Vučić na svom Instagram nalogu “buducnostsrbijeav”.

Meloni: Italija i Srbija imaju izuzetne bilateralne odnose

“Imali smo i Biznis forum koji je spomenuo predsednik, a i dijalog između naših vlada je intenziviran. Mnogo toga smo zajedno uradili. Naša trgovinska razmena koja je izuzetna može da bude i bolja. U Srbiji ima mnogo italijanskih kompanija koje zapošljavaju 150.000 ljudi. Beograd je prvi grad na svetu gde su neke renomirane italijanske kompanije otvorile predstavništva. Sve to govori koliko pažnje mi imamo i sa koliko pažnje gleda naš preduzetnički svet na Srbiju”, rekla je Meloni u obraćanju medijima nakon sastanka sa Vučićem.

Istakla je da svi dosadašnji rezultati pokazuju dobre ekonomske odnose dve zemlje, i da postoji veliko interesovanje italijanskih kompanija da posluju ovde, čemu doprinosi ekonomski razvoj Srbije i ekonomska politika predsednika.

“Veoma sam zadovoljna što imamo lidere koji se razumeju i shvataju koliko je bitno da se poboljšaju naši odnosi i naše privrede. Sav posao koji Italija i Srbija zajedno rade pokazuje strateški značaj koji Srbija ima za Italiju, i zato smo mi ovde. Nastavićemo da budemo među prvim zemljama koji podržavaju proces proširenja”, rekla je Meloni.

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ


Ona je naglasila da će Italija uvek pružiti podršku Srbiji u Savetu Evrope i poručila da je ono što oni treba da urade, jedan brzi proces koji bi doveo do, kako je rekla “ne proširenja, već ponovnog ujedinjenja Evrope”.

“Za nas je bitno da zapadna Evropa bude deo EU porodice. Vučić zna da može da računa na podršku Italije i u Savetu Evrope, kako bismo ubrzali taj proces približavanja Evropskoj uniji i sve ono što Evropska komisija traži”, rekla je Meloni.

“Znam da će Srbija nastaviti da ima konstruktivan pristup i u dijalogu u vezi Kosova. Italija podržava taj proces, i radimo na tome da dođe do realizacije svih obaveza koje su strane na sebe preuzele”, rekla je Meloni.

Vučić:ITA bi mogla da bude prvi partner SR kad krene proizvodnja nove pande u KG

“Sa Meloni sam razgovarao i o svim regionalnim pitanjima i evropskom putu Srbije i zahvalan sam predsednici Vlade Italije zbog suštinske i istrajne podrške Italije evropskom putu Srbiji i posebno sam zahvalan Đorđi što je uvek želela da čuje naše mišljenje i imala uvek dovoljno vremena da sasluša ono što Srbija ima da kaže i što nije imala jednostran pristup problemima u regionu”, rekao je Vučić u Palati Srbija.

Zahvalio je Meloni što je posetila Srbiju uprkos gustom rasporedu i istakao da smo ponosni, privilegovani i počastvovani njenom posetom, koja će doprineti daljem unapređenju odnosa dve zemlje.

Vučić je rekao da spoljnotrgovinska razmena dve zemlje iznosi godišnje 4,6 milijardi evra i da veruje da može da bude mnogo veća, a posebno kada Stelantis krene sa proizvodnjom novog modela – električne pande u Kragujevcu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: