Podeli vest

Lider Liberalno-demokratske partije Rusije Vladimir Žirinovski preminuo je danas u 75 godini. Putin izjavio saučešće

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

ZIRINOVSKI:SADAM HUSEIN
Vladimir Žirinovski levo, Foto: AP Photo/Pool/File

Lider Liberalno-demokratske partije Rusije Vladimir Žirinovski preminuo je nakon duge i teške bolesti, saopštio je predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin.

Povodom smrti Žirinovskog oglasio se ruski predsednik Vladimir Putin koji je izrazio saučešće povodom smrti lidera Liberalno-demokratske partije, saopšteno je danas iz Kremlja.

Ruski lider je istakao da je “sa dubokim žaljenjem saznao za smrt Vladimira Volfoviča Žirinovskog,” prenosi agencija TAS S.

“Vladimir Žirinovski je bio iskusan političar, energično ljudsko biće otvoreno za komunikaciju, živopisan govornik. Osnivač i stalni lider jedne od najstarijih partija u zemlji, učinio je mnogo za nastanak i razvoj ruskog parlamentarizma, domaćeg zakonodavstva, iskreno je težio da doprinese rešavanju najvažnijih opštenarodnih zadataka“, navodi se u Putinovom saopštenju.

Takođe, poslanici su, pre početka plenarne sednice, minutom ćutanja odali počast Žirinovskom, prenose RIA Novosti.

“Nakon teške i duge bolesti umro je Vladimir Žirinovski. Sjajni i talentovani političar. Čovek sa dubokim shvatanjem sveta. Mnogo toga je predvideo. Lider partije LDPR u Državnoj dumi. Uvek je bio u centru dešavanja. On je bio tako velika ličnost da je bez njega teško zamisliti istoriju razvoja političkog sistema savremene Rusije,” napisao je Volodin na Telegramu, prenosi Sputnjik.

“Za sve nas ovo je nenadoknadiv gubitak”, istakao je predsednik Državne dume.

Žirinovski je hospitalizovan 2. februara zbog korona virusa.

Kako prenosi Izvestija, tada mu je dijagnostikovano veliko oštecenje pluca od 75 odsto.

Zdravlje Žirinovskog se poboljšalo 16. marta, međutim, četiri dana kasnije, 20. marta, Izvestija je objavila da je Žirinovski dobio sepsu, zbog čega je doneta odluka da se ponovo stavi u medicinski indukovanu komu.

Rođen je 25. aprila 1946. godine u Alma-Ati u Kazahstanu.

Žirinovski je LDPR osnovao 1990. godine, partija koju je predvodio je četvrta po jačini u ruskom parlamentu sa 21 poslaničkim mestom.

Bivši zamenik predsednika Državne Dume od 2000. do 2011. godine, a u parlamentu je od 1993. godine. U više navrata kandidaovao se i za predsednika Ruske Federacije.

Delegat u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope od 1996. do 2008. godine.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: