Podeli vest

Letovi su morali biti obustavljeni tri puta u roku od nedelju dana: Zašto je aerodrom Bazel Euro više puta meta pretnji bombama? A šta preti nasilnicima?

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

aerodrom čikago
Foto: Tanjug/AP Photo/Nam Y. Huh

Petak , subota i ponedeljak  – Aerodrom Bazel Euro je evakuisan tri puta u roku od sedam dana nakon što je primljena pretnja bombom. U svim slučajevima radilo se o lažnoj uzbuni, psi tragači nisu našli ništa i nakon prekida od oko dva sata i nekoliko preusmerenih i otkazanih letova, operacije su mogle da se nastave, piše 20minuten.

Na zahtev, Euro-Aerodrom nije komentarisao finansijsku štetu prouzrokovanu ovim.

„Iz daljine deluje preterano“

Dvonacionalni aerodrom, koji se nalazi na francuskom tlu, u jesen je pet puta paralizovan pretnjama bombom . Francusku je pogodio talas takvih pretnji nakon izbijanja sukoba između Hamasa i Izraela.

Kao rezultat ovih grupa, francuska vlada je proglasila najviši nivo uzbune od terorizma, „Hitni napad“. Ovo i dalje važi. I zato je tako lako izazvati značajne poremećaje krajnje praznim pretnjama. Država ne može da ignoriše pretnju bombom. Počinioci to koriste.

„Iz daljine mi se čini preteranim da potpuno evakuišem aerodrom čak i na osmi poziv“, kaže Hansjorg Eger, vazduhoplovni novinar i bivši pripadnik vazduhoplovstva. On razume da francuske vlasti svaku pretnju moraju da shvate ozbiljno. „Ipak, uz još veće mere bezbednosti od onih koje su već na snazi na aerodromima, trebalo bi da bude moguće nastaviti sa radom. Ako se celo osoblje i putnici takođe obaveste, prema Egeru, gotovo da se može isključiti da neko neprimećeno krije bombu. „Ali nikada ne postoji 100 posto obezbeđenja; svaki aerodrom je ranjiv.

Mlad i dosadan

U jesen je otvoreno oko 200 istraga o lažnim dojavama bombi, a u 30 slučajeva su bile uspešne. Počinioci su često bili maloletnici ili mlađa punoletna lica, kako se saznalo početkom godine. Trinaestogodišnjak iz Loare takođe je uhapšen u januaru i navodno je poslao 380 pretnji bombom. Iz „instinkta za igru“, kako je priznao, i bez ikakve političke ili verske namere. Francuski ministar pravde Erik Dipon-Moreti je stoga govorio o „malim budalama koje se ponašaju iz dosade ili zle gluposti“, kako je izvestio „Tages-Ancajger“ .

Dečak je pokušao da prikrije tragove koristeći VPN mreže, ali su mu istražitelji ipak ušli u trag. Nejasno je da li je bilo uspešnih istraga u vezi sa aktuelnim slučajevima. Na upite francuskim pravosudnim organima u Alzasu i Parizu ostali su bez odgovora.

Ovo ugrožava počinioce

Počiniocima preti stroge kazne ako budu uhvaćeni. Prema francuskom krivičnom zakonu, za širenje lažnih informacija radi stvaranja privida opasnosti i širenja straha i terora zaprećena je kazna do dve godine zatvora i novčana kazna od 30.000 evra.

Maloletničko krivično pravo primenjuje se na maloletnike. Ovde može biti da roditelji moraju da snose račun za prouzrokovanu štetu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: