Podeli vest

Sa protesnog skupa koji su večeras kod zgrade Predsedništva Srbije organizovale desničarske organizacije nezadovoljne francusko-nemačkim planom za KiM, upućene su pretnje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/

Okupljanima se obratio jedan od organizatora protesta Dejan Petar Zlatanović, koji je na kraju govora uzviknuo: “Ko potpiše-nјega ubiše”.

Ultradesničar Damnjan Knežević iz takozvanih Narodnih patrola takođe je uputio pretnje predsedniku Vučiću rekavši: “Kunem vam se, spremni smo za mnogo više od nereda”. Posle jednoipočasovnog protesta okupljeni su se uputili prema ulazu u zgradu Predsedništva Srbije da predsedniku Vučiću predaju listu od pet zahteva.

Ti zahtevi su da se predsednik Vučić povuče iz pregovora i podnese ostavku, da se javnost upozna sa sadržajem francusko-nemačkog predloga, da se poštuje Rezolucije 1244, a da se Zajednica srpskih opština formira u skladu sa Briselskim sporazumom.

U jednom trenutku demonstranti su porušili ogradu ispred Predsedništva Srbije, gađali su fasadu jajima i prišli zgradi u nameri da uđu, ali ih je u tome sprečio kordon policije za razbijanja demonstracija.

Ranije danas novosadska policija privela je Dejana Bobočeka, pripadnika neformalne ultradesničarske grupe Narodne patrole iz Bačke Palanke, kod koga su pronađeni puška sa optičkim nišanom i municija, potvrđeno je Tanjugu u MUP.

Boboček je uhapšen kad je krenuo za Beograd na protest u organizaciji pripadnika takozvanih Narodnih patrola, koji je održan zbog navodne izdaje Kosova i Metohije.

Orlić:Vučić poziva na slogu i zajedništvo,a antidržavna koalicija mu preti smrću

Na Sretenje svako pokaže svoje pravo lice: dok je Aleksandar Vučić pozivao Srbiju na slogu i zajedništvo u čuvanju države ostale nam od Karađorđa i Miloša, antidržavna koalicija je na srpskog predsednika krenula – snajperom i otvorenim pretnjama smrću, izjavio je večeras predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić.

“Da vidi Srbija šta ko zaista jeste, šta to može i ume da njenoj deci ponudi. Antidržavna bulumenta, što sebe naziva nekakvim “desničarima”, okupila se ponovo skupa sa onim restlovima bivšeg režima koji su radili sve što su mogli da KiM oteraju što dalje od Srbije i što servilnije ispune svaki nalog stranaca, da danas – zajedno prete čoveku zaslužnom za 27 povučenih priznanja tzv. “Kosova”, naveo je Orlić u saopštenju. I još, na sve to, naglašava Orlić, da zlokobno preteći potvrde: da je danas pronađeni snajper u rukama njihovog aktiviste – sastavni deo te njihove “politike”.

“To je sudbina koju su namenili našem narodu zlikovci spremni da mu državu, ne trepnuvši – unište, a taj narod gurnu u sukob i trajno zaviju u crno. Jer slepa mržnja prema Aleksandru Vučiću postala im je sada jedini smisao života, pa ne dozvoljava više prostora ni da gram razuma tu preostane”, kazao je predsednik parlamenta.

Kako je naglasio, koliko im je do Srbije i bilo čega srpskog uopšte stalo, dodatno govori i to – da su svoj bal vampira organizovali upravo na Sretenje.

“Ali, umesto da oskrnave državni i narodni praznik, uspeli su samo da ljudima daju živi primer – onih na koje je i upozorio Aleksandar Vučić, ukazavši da od neodgovornih i nerazumnih treba najpre državu da čuvamo, jer su u stanju da je upropaste za dan, samo ako im se ukaže prilika. To Srbija, zemlja pristojnih, odgovornih ljudi, sigurno neće da im dopusti”, naveo je Orlić.

“Naš je dug prema herojima Prvog srpskog ustanka, prema voždu, Milošu Velikom, prema svim junacima koji su njihovo delo nastavili i obezbedili nam da svoju državu imamo – da nikada ne dozvolimo nikome da nam je uništi i sruši, a ponajmanje talogu sa dna kace, kukavicama i divljacima žednim tuđe krvi i željnim vlasti makar i po najgoru cenu. Takvi sa Srbijom nemaju – ništa”, zaključio je Orlić.

Vesić:Lažne patriote hoće izazivanje haosa, teroristima mesto u zatvoru

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da su lažni desničari, lažne patriote i lažni političari pokazali danas ispred Predsedništva Srbije da je njihova jedina politika izazivanje haosa u zemlji, nasilno rušenje ustavnog sistema i ubistvo predsednika Aleksandar Vučić.

“Puška koja je danas pronađena kod teroriste Bobačeka podseća na ono što se dogodilo 2003. godine kada je iz slične puške ubijen premijer Đinđić. Tada Srbija nije imala snage da zaštiti premijera od ubica. Danas je naša zemlja snažnija i zaštitiće predsednika Vučića i državu”, istakao je Vesić u saopštenju.

On je izrazio nadu da tužilaštvo ima snage da privede pravdi i kazni one koji su nosili oružje sa namerom da ubiju predsednika kao i one koji su predsedniku javno pretili ubistvom.

“Teroristima je mesto u zatvoru”, istakao je Vesić. Sa protesnog skupa koji su večeras kod zgrade Predsedništva Srbije organizovale desničarske organizacije nezadovoljne francusko-nemačkim planom za KiM, upućene su pretnje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Brnabić: Vučić zbog stabilnosti Srbije štiti i vas, “junaci” nesrećni

Premijerka Ana Brnabić poručila je večeras učesnicima protesta desničara ispred zgrade Predsedništva da predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zbog stabilnosti Srbije, štiti i njih, iako mu oni prete ubistvom i gaze srpsku zastavu.

Brnabić je na svom Tviter nalogu napisala da bi, da nije tako, učesnike skupa večeras dočekale desetine hiljada članova Srpske napredne stranke.

“Gazite srpsku zastavu, pozivate se na drugu državu, pretite ubistvom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Znajte da i vas štiti Aleksandar Vučić, zarad stabilnosti. Da nije tako, Ovako, vi njemu pretite, on zbog Srbije vas štiti. ‘Junaci’ nesrećni”, navela je Brnabić.

Dačić: Pripreman pokušaj državnog udara i ubistva predsednika

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras da je jasno da je pripreman i organizovan pokušaj državnog udara i zahteva od nadležnih organa da preduzmu sve mere.

“Jasno je da je danas i večeras pripreman i organizovan pokušaj državnog udara, ubistva predsednika Srbije Aleksandra Vučica i nasilnog preuzimanja vlasti”, rekao je Dačić za Tanjug.

On je poručio da zahteva od nadležnih državnih organa da hitno preduzmu sve mere za zaštitu ustavnog poretka i javnog reda i mira.

“Ovo je izdaja nacionalnih I državnih interesa za račun neprijatelja Srbije”, istakao je Dačić.

Petković:Antisrpsko divljanje kod Predsedništva bolje ne bi osmislio ni Kurti

Člana Predsedništva SNS Petra Petkovića izjavio je da večerašnje antisrpsko divljanje dela opozicije, ekstremističkih grupa i restlova bivšeg režima ispred zgrade Predsedništva i to baš na Sretenje i Dan državnosti Srbije, bolje ne bi osmislio ni Aljbin Kurti.

“I jedni i drugi imaju zajedničku metu – predsednika Aleksandra Vučića zbog njegove nepokolebljive borbe za Kosovo i Metohiju, za Srbiju. Huligansko delovanje antisrpske koalicije je večeras pokazalo da je njihov jedini program poziv na ubistvo predsednika Vučića. Zbog toga nadležne institucije Srbije hitno moraju da reaguju”, naveo je Petković u saopštenju.

Kako ističe, danas je svaki iskreni patriota i Srbin zgrožen rušilačkim, mrziteljskim pirom ultradesničara u Beogradu, ali su u Prištini itekako zadovoljni.

“Dok je Kurtijev poslanik predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, njegovom bratu i sinu pretio odmazdom, sada su tu politiku nasledili i nastavili prištinski eksponenti u Beogradu. Večeras su jasno pokazali ko su i za čije interese rade, a to nisu interesi srpskog naroda na Kosovu i Metohiji”, kazao je Petković.

Navodi i da baš oni koji tvrde da bi da brane Kosovo i Metohiju, to rade idući na ruku Kurtiju i napadajući čoveka koji je jedina brana tzv. nezavisnom Kosovu i Kurtijevoj srbomrzačkoj politici.

“Smeta im Aleksandar Vučić jer je 27 zemalja povuklo priznanje Kosova, jer ne želi da prepusti Prištini stolicu u UN, jer mu ne pada na pamet da prećuti nijedan napad na Srbe već im se direktno suprotstavlja. Zbog toga je danas Vučić na meti nasilnika i divljaka, ali zbog toga ga i njegov narod na Kosovu i Metohiji još snažnije podržava, jer ne žele da mu Kurti i Kurtijevi eksponenti kroje sudbinu”, poručio je Petković.

SL: Podrška Vučicu da nastavi borbu za mir ne osvrćući se na laži i uvrede

Srpska lista (SL) i više od 90 odsto Srba koji glasaju za nas pružaju punu podršku predsedniku Aleksandru Vučiću, ne osvrćući se na laži samozvanih lidera i kvazipatriota, saopštila je večeras ta stranka.

U saopštenju se izražava podrška Vučiću da nastavi borbu za mir i opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i dalje jačanje Srbije na ekonomskom, međunarodnom, političkom, vojnom i svakom drugom smislu, ne osvrćući se “na laži i uvrede samozvanih lidera, umišljenih političara, kvazi patriota i dokazanih muljatora koje podržava kvazi opozicija u Beogradu”.

Dodaje se da 14 samozvanih predstavnika Srba koji su danas došli u Beograd, u istom broju koliko ih je bilo u Kosovskoj Mitrovici mogu da predstavljaju jedino sebe, a nikada neće moći da predstavljaju srpski narod sa ovih prostora koji sa gnušanjem odbacuje njihove stavove i izrečene laži.

“Ni Nebojša Jović ni Marko Jakšić, niti ijedan od ovih jahača Apokalipse nemaju podršku ni članova svojih porodica da govore u njihova imena a kamo li u ime Srba sa Kosova i Metohije”, kaže se u saopštenju.

SL postavlja pitanje zašto Marko Jakšić, koga naziva bivšim gospodarem života i smrti na Kosovu i Metohiji, “u čije vreme strahovlade je postavljena granica između Srba i Srba na Jarinju i Brnjaku, proterivan srpski narod u Martovskom pogromu 2004. godine i jednostrano proglašena nezavisnist Kosova”, nije ništa uradio da to spreči.

Pitaju i zašto Jakšić “nije svojim šefovima rekao da ne idu u Rumuniju dok se otima srpska teritorija, progoni srpski narod i zatire naše postojanje već je na sve to ćutao čuvajući svoju fotelju i privilegije”.

“Šaka umišljenih lidera i bivših političara ne može ni danas a ni u buduće predstavljati glas srpskog naroda, jer su rezultati na izborima njihovih stranaka na Kosovu i Metohiji na nivou statističke greške. Oni i njihovi mentori su odavno od građana politički precrtani i poslati u političku istoriju”, kaže se u saopštenju.

Mirović: Nasilne demonstracije nisu protiv Vučića već protiv jedinstva

Predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović istakao je večeras da se nasiljem ne može odgovoriti na pritiske na Srbiju, njenog predsednika i “sve rodoljubive građane koji žele očuvanje i opstanak naše zemlje”.

On je u saopštenju osudio je večerašnje “nasilne demonstracije ispred Predsedništva Srbije i pozive na linč i ubistvo Aleksandra Vučića”.

“Nasilne demonstracije u Beogradu nisu protiv Vučića jer on ništa protiv državnih interesa nije prihvatio i ne prihvata, već su protiv jedinstva i zajedništva u Srbiji u prelomnom vremenu”, poručio je. Naglasio je da nasilni pojedinci moraju biti privedeni pravdi poput onih koje su ranije dana pripadnici bezbednosnih službi zatekli sa oružjem, jer se red i mir moraju očuvati svim zakonom propisanim sredstvima.

“Sve političke stranke treba da se uzdrže od nasilja kao metoda političkog delovanja i vrate se razumnim načinima razmene argumenata pred teške nedelje i mesece koji su pred nama”, naveo je Mirović.

Dodao je da Pokrajinska vlada Vojvodine i on kao njen predsednik podržavajui politiku koja mirnim sredstvima štiti integritet države i istovremeno vodi računa o njenim životnim interesima.

“Jasno je i domaćoj i međunarodnoj javnosti da upravo takvu politiku vodi predsednik Vučić i zato ga treba podržati i ojačati iskazivanjem jedinstva čak i sa značajnim političkim razlikama u mišljenjima jer će, u suprotnom, naši interesi biti podređeni interesima naših protivnika i onih koji žele slabu Srbiju, posvađanu i sukobljenu između građana”, naveo je Mirović.

Selaković:Oni koji prete smrću predsedniku i gaze zastavu, ne misle dobro Srbiji

Ministar Nikola Swelković, povodom večerasnjih nereda ispred zgrade Predsedništva, izjavio je da ko je u stanju da na Dan državnosti Srbije preti smrću predsedniku Srbije, da gazi srpsku zastavu i organizuje haos u prestonici, ne misli dobro ni Srbiji ni srpskom narodu.

“Taj radi direktno i otvoreno protiv Srbije i Srba, protiv naše borbe za naše Kosovo i Metohiju, protiv budućnosti naše dece. Puna podrška predsedniku Vučiću! Predaja nije bila, niti će biti opcija!”, naveo je Selaković u saopštenju.

Gojković: Samozvanim patriotama ništa nije sveto, pa ni Sretenje

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maje Gojković, najoštrije je osudila pretnje koje su večeras, na Sretenje, upućene predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

“Samozvane patriote večeras su ispred Predsedništva pokazale da je njihova jedina politika ona koja se zasniva na pretnjama, izazivanju nasilja i haosa, a da im, pri tome, ništa nije sveto, pa tako ni Dan državnosti Srbije”, navela je Gojković u saopštenju.

Kaže da upravo u danu kada naš narod i država ponosno obeležavaju i slave početak stvaranje slobodne i nezavisne Srbije, odaju počast Karađorđu, a predsednik Vučić poziva narod na jedinstvo i zajedništvo u teškim vremenima – ekstremisti brutalno napadaju, prete i ugrožavaju bezbednost predsednika i ustavni sistem naše zemlje.

“Činjenica da kvazinacionalisti, kojima su usta puna navodne brige za Kosovo i Metohiju i nacionalne interese, sve ovo rade na Sretenje, najbolje potvrđuje koliko njima zapravo nije stalo ni do Srbiji, ni do Srba na Kosovu i Metohiji, niti do nacionalnih interesa, a vreme će pokazati u čijem interesu sve to rade, a to nije svakako interes srpskog naroda i Srbije”, navela je Gojković.

“Kakve god zadatke i opasne planove da imaju i kakvim god karabinima da prete, uverena sam da neće uspeti u nameri da destabilizuju Srbiju, da podriju njenu snagu i napore da vodi svoju, samostalnu i odgovornu politiku, vodeći se samo našim, a ne tuđim interesima”, poručila je Gojković.

Kisić: Sramotno divljaštvo ultradesničarskih grupa

Sramotno je divljaštvo ultradesničarskih grupa na današnji veliki dan, Sretenje-Dan državnosti, a još sramnije i još opasnije su njihove pretnje i pozivanje na smrt, izjavila je ministarka za brigu o porodici i demografiju i članica Predsedništva SNS prof. dr Darije Kisić.

“Izgleda da ova grupa nasilnika ništa nije naučila od naših hrabrih predaka, a pogotovo ne kako se bori za svoju državu i kako se voli otadžbina”, navela je Kisić u saopštenju.

“Naučite i zapamtite: Srbija nikada neće biti zemlja sukoba, zemlja nasilja, zemlja huligana i divljaka. Srbija je naša domovina koju branimo i gradimo s ljubalju, znanjem i radom”, istakla je ona.

“Puna podrška predsedniku naše zemlje Aleksandru Vučiću, od koga ove horde mogu i treba da nauče o patriotizmu i junačkoj borbi za bolji život naših građana”, poručila je Kisić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: