Podeli vest

Vlasnik privatne vojne kompanije Vagner grupe Jevgenij Prigožin, koja se borila na strani Moskve u Ukrajini dok njeni pripadnici nisu organizovali neuspešnu pobunu protiv ruskog vojnog vrha, osnovao je novu kompaniju u Belorusiji.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/ Sergei Ilnitsky/Pool via AP, File

Prigožin je 19. jula registrovao društvo sa ograničenom odgovornošću “Concord Management and Consulting” u Belorusiji, a zvanična informacija je objavljena u Jedinstvenom državnom registru pravnih lica i fizičkih lica Ministarstva pravde Belorusije, prenosi Interfaks.

Sedište kompanije je selo Tsel u okrugu Osipoviči, gde se nalazi terenski kamp, namenjen za smeštaj boraca “Vagner grupe”, koji su prebačeni u Belorusiju. Osnovna delatnost preduzeća je “upravljanje nekretninama”. Vlasnik (osnivač) kompanije je društvo sa ograničenom odgovornošću “Concord Management and Consulting” (RF), čiji je vlasnik Jevgenij Viktorovič Prigožin, navodi se u registru.

PRIGOŽIN: “VAGNER” ĆE NASTAVITI AKTIVNOSTI U AFRICI

Prethodno je objavljeno da je vođa “Vagnera” izjavio je da će oni nastaviti da se bore u afričkim zemljama gde su već prisutni. “Nije bilo i neće biti smanjenja naših programa u Africi”, rekao je Prigožin za televiziju Afrik media.

BBC je analizirao audio zapis i potvrdio da je to glas Prigožina. On se nije pojavio pred kamerama tokom intervjua za Afrik media, proruski informativni kanal koji ima u fokusu afričke zemlje francuskog govornog područja i povezan je sa grupom “Vagner”, navodi britanski javni servis.

Prigožinovi vojnici se nalaze u brojnim zemljama uključujući Mali i Centralnoafričku Republiku (CAR), gde ih grupe za ljudska prava i UN optužuju za ratne zločine.

Velika Britanija je objavila sankcije protiv 13 pojedinaca i preduzeća povezanih sa grupom “Vagner”, optužujući ih za pogubljenja i mučenje u Maliju i CAR i pretnje miru i bezbednosti u Sudanu.

Među njima su šefovi Vagnerovih operacija u Maliju Ivan Aleksandrovič Maslov i u CAR Konstantin Aleksandrovič Pikalov.

I SAD optužuju Vagnerove borce da su se obogatili nezakonitim poslovima sa zlatom na afričkom kontinentu. Prigožin, međutim, insistira da je njihov rad drugačije prirode.

“Nastavljamo da radimo u svim zemljama u kojima smo započeli ili sada radimo na saradnji i razvoju”, rekao je on za televiziju Afrik media. Prigožin je nabveo da, ako pomoć Vagnerove grupe bude potrebna bilo gde za borbu protiv bandi i terorista i za zaštitu interesa naroda ovih zemalja, oni su spremni da odmah počnu da ispunjavaju ovaj zadatak nakon usaglašavanja uslova.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: