Podeli vest

Perparim Kriziu izjavio je da je konkurs za prijem novih policajaca otvoren za sve one koji ispunjavaju kriterijume.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

policija
Foto: Shutterstock

Portparol privremenih prištinskih institucija Perparim Kriziu izjavio je danas da je konkurs za prijem novih policajaca otvoren za sve one koji ispunjavaju kriterijume, kao i da Kosovo ne želi nikoga da isključuje iz institucija ili da “Srbe zameni Albancima”.

On je za Radio Slobodna Evropa rekao da institucije na čelu sa Aljbinom Kurtijem pozivaju pripadnike srpske zajednice da se prijave na konkurs, posebno one koji ranije nisu imali priliku da rade u javnom sektoru.

”Želimo da Srbi budu zastupljeni u našim multietničkim institucijama”, rekao je Krieziu. Iz Policije Kosova nisu odgovorili na pitanje da li ima zainteresovanih na objavljeni konkurs, kao ni da li imaju pravo da konkurišu bivši policajci koji su podneli ostavke, i naveli da su “kriterijumi objavljeni u javnom konkursu”, te da će javnost o daljim koracima biti blagovremeno obaveštena.

Početkom januara kosovska policija je raspisala konkurs za prijem novih službenika iz redova nevećinskih zajednica za popunjavanje upražnjenih mesta u Regionalnoj direkciji Policije Kosova Mitrovica Sever, a međunarodna zajednica je više puta pozvala Srbe da se vrate u institucije, ali i Kosovo da omogući povratak.

Na pitanja RSE da li su razmotrene ostavke srpskih sudija i da li će na eventualnom konkursu imati pravo da apliciraju i oni koji su podneli ostavke, predsednik Sudskog saveta Aljbert Zogaj kaže da se ostavke pažljivo razmatraju, i dodao da su započete procedure za određivanje disciplinskih mera ”prema onim radnicima koji su učestvovali na političkim skupovima, a koji su u suprotnosti sa ustavnim, zakonskim i etičkim odgovornostima”.

Kako je rekao ne mogu da se raspišu nova radna mesta za zamenu sudija, a da se pre toga te ostavke odobre. Iz Tužilačkog saveta Kosova u pisanom odgovoru za RSE navode da će odluka o ostavkama srpskih tužilaca sa severa biti doneta nakon detaljne analize. “Bez donošenja odluke o ostavkama, ne možemo da procenimo kako će se odvijati situacija u ovom slučaju”, navode iz Tužilačkog saveta Kosova.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: