Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je danas na svom Fejsbuk profilu da se nadao boljem rezultatu prošlonedeljne misije na KiM sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

lajčak
FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/arhiva

“Putovali smo u region sa ciljem da se pozabavimo napetom situacijom na severu Kosova kojoj smo svi bili svedoci tokom prošle nedelje i istražimo potencijal za političko rešenje. Na Kosovu smo se sastali sa najvišim rukovodstvom uključujući predsednicu (Vjosu) Osmani, premijera (Aljbina) Kurtija i prvog zamenika premijera (Besnika) Bisljimija. Diskusija je bila duga. Preneli smo našu zabrinutost zbog situacije na severu i istakli potrebu za hitnom deeskalacijom”, istakao je Lajčak.

On je potvrdio da su i EU i SAD tražile od strana na KiM hitnu deeskalaciju, prevremene izbore uz učešće kosovskih Srba i povratak dijalogu o normalizaciji. Prema njegovim rečima, zajedno sa Eskobarom uspostavljen je kontakt sa opozicionim liderima kosovskih Albanaca kojima su predočene posledice trenutne krize i šteta koju ona nanosi međunarodnom ugledu tzv. Kosova i upućen im je apel da podrže traganje za političkim rešenjem.

“Eskobar i ja smo se sastali i sa predstavnicima Srpske liste i civilnog društva, da bismo čuli i njihovo mišljenje i objasnili im zašto je važno da kosovski Srbi učestvuju na novim izborima. Iz Prištine smo nastavili misiju za Beograd gde smo imali podjednako duge, nimalo lake razgovore sa predsednikom Vučićem”, rekao je Lajčak.

Prema njegovim rečima predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću je predočeno da bi trebalo da doprinese izlasku iz sadašnje krize.

“Pozabavili smo se složenom situacijom Srba na Kosovu. Posebno smo istakli da, iako svi građani imaju pravo na miran protest, nasilje nikada nije prihvatljivo i ne može biti nekažnjivo”, rekao je Lajčak i dodao da uprkos nekim pozitivnim signalima, tenzije i dalje rastu.

“Sada sam se vratio u Brisel da informišem EU i države članice o svojim nalazima i narednim koracima. Nastavljamo sa naporima da omogućimo i podržimo održivo političko rešenje”, poručio je Lajčak.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: