Podeli vest

Naučnici su u neobičnom istraživanju došli do iznenađujućih podataka o tome koliko su automobili zaista prljavi- za ovih šest mesta kažu da mogu biti prljaviji od janih toaleta

Autor : Bilten.rs , Izvor :

Foto:Pixabay

Istraživači sa Univerziteta Aston u Velikoj Britaniji otkrili su „da u vozilu ima više sojeva bakterija nego u običnim toaletima“.

Oni su u svom istraživanju ispitivali pet razlićitih automobila koje su otkupili za potrebe eksperimenta.

Vozila su bila u upotrebi između dve i 17 godina. U tri od pet automobila putovala su deca i životinje, a u jednom je bio samo ljubimac. Svi rezultati koje su naučnici otkrili uporođeni su sa uzorcima iz toaleta.

Ovde možete pronaći većinu bakterija

Istraživanje je pokazalo da bi vlasnici svakako trebalo češće da čiste unutrašnjost svog automobila. Konkretno, šest mesta imalo je značajnu količinu bakterija, uključujući Ešerihiju koli koja se prirodno javljaja u crevima ljudi i mnogih životinja, ali može izazvati i ozbiljne bolesti kao što su dijareja, infekcije urinarnog trakta ili respiratorni problemi.

Najprljavija mesta bila su gepek i sedište vozača. Ručica menjača je takođe identifikovana kao leglo za klice. Ono što je iznenadilo naučnike je to da je volan je iznenađujuće čist, a ovo su konačni rezultati testa na bakterije.

Najprljavije oblasti automobila:

Gepek – 1.425 bakterija
Sedište vozača – 649 bakterija
Menjač – 407 bakterija
Zadnje sedište – 323 bakterije
Kontrolna tabla – 317 bakterija
Volan – 146 bakterija

Važno je, ali i logično, napomenuti da se broj klica u automobilu povećava što je stariji.

Savet je, posebno kada kupujete polovni automobil, da se pobrinete da „odvojite dovoljno vremena za osnovno čišćenje, a posebno za čišćenje prtljažnika“.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: