Podeli vest

Viši sud u Beogradu produžio je za još 30 dana pritvor V.K. ocu dečaka K.K. koji je 3. maja u Osnovoj školi Vladislav Ribnikar ubio devetoro dece i čuvara te škole.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Pritvor je prema okrivljenom produžen usled postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će okrivljeni, u slučaju boravka na slobodi, u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo, kao i s obzirom na to da je okrivljeni osnovano sumnjiv da je izvršio krivično delo za koje je propisana kazna zatvora preko deset godina, a način izvršenja i težina posledica krivičnog dela doveli su do uznemirenja javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka, saopšteno je iz suda.

Sumnja se da je Vladimir K. u prethodnom periodu obučavao svog 13-godišnjeg sina K.K. da rukuje vatrenim oružjem i municijom, tako što ga je vodio u streljački klub kako bi uvežbavao gađanje meta iz vatrenog oružja, uprkos činjenici da dete ima 13 godina i da takva aktivnost i obuka očigledno ne odgovaraju njegovoj životnoj dobi, saopštilo je ovo tužilaštvo.

Takođe, Vladimir K. je, kako se sumnja, postupio suprotno odredbi člana 32 stav 1 Zakona o oružju i municiji i suprotno članu 2 stav 1 Pravilnika o prostorno tehničkim uslovima za bezbedno smeštanje oružja i municije, jer nije obezbedio uslove za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja i municije tako da ono ne može doći u posed neovlašćenih lica, odnosno da bude zaključano i posebno odvojeno u sefovima, kasama ili sličnim ormarima koji se ne mogu lako otvoriti.

Sumnja se da je usled ovakvog njegovog postupanja 3. maja 2023. godine njegov sin K.K uspeo da dođe u posed pištolja marke CZ Šedou, kalibra 9x19mm i pištolja marke Ruger MK kalibra 22 mm LR, za koje osumnjičeni Vladimir K. poseduje dozvole nadležnog organa, a koje se nalazilo u nepravilno obezbeđenom metalnom sefu u ormaru koji se nalazi u predsoblju stana.

Dete je oružje i municiju ponelo sa sobom u OŠ “Vladimir Ribnikar” u Beogradu, koju inače pohađa, gde je ispalio veliki broj hitaca i lišio života radnika obezbeđanja i osmoro učenika, a teško ranio šestoro učenika i nastavnicu škole, dok je još jedna učenica kasnije podlegla povredama.

Osumnjičeni je na saslušanju negirao izvršenje krivičnog dela i detaljno je izneo odbranu.

K.K. nije krivično odgovoran prema važećim propisima, jer nema navršenih 14 godina života.

Majci dečaka koji je počinio masakr u školi zabranjena prodaja imovine

Viši sud u Beogradu doneo je novo rešenje kojim je odredio privremenu meru zabrane prodaje ili stavljanje pod hipoteku nepokretnosti u Paraćinu, Nišu i Beogradu, a koje su u vlasništvu ili suvlasništvu M.K. majke dečaka K.K. koji je počinio masakr u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar, saznaje Tanjug.

Sud je nedavno odredio prvu privremenu meru koja se odnosila na nekoliko nepokretnosti u Beogradu, dok se ova druga mera odnosi na nepokretnosti i u Paraćinu i Nišu. Privremena mera je određena radi obezbeđenja budućeg novčanog potraživanja, na predlog najbližih članova porodice nastadilih u školi.

Ova mera ne znači da je njoj imovina oduzeta, već da je zabranjeno da proda ili stavi hipoteku na nju, kako bi se, ukoliko članovima porodice u parničnom postupku bude dosuđena novčana nadoknada za pretrpljenu duševnu bol i patnju ti novčani iznosi naplatili. Odluka suda je prosleđena i u katastar, a majka ima pravo žalbe na nju.

Žalba ne odlaže izvršenje. Nedavno je Viši sud u Beogradu zabranio V.K. ocu dečaka da raspolaže, otuđi i optereti svoju imovinu, a sada je i majci to zabranjeno.

Tužilaštvo takođe proverava da li se u radnjama M.K. majke dečaka stiču elementi krivičnog dela zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: