Podeli vest

Na predlog Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Viši sud u Beogradu produžio je za još 30 dana pritvor Vladimiru K., ocu 13- godišnjeg dečaka K.K. koji je 3. maja u OŠ “Vladislav Ribnikar” ubio deset i ranio šest ljudi.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Hapšenje
Foto: Shutterstock / Ilustracija

Pritvor je produžen zbog osobitih okolnosti koje ukazuju da će okrivljeni, u slučaju boravka na slobodi, u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo, kao i s obzirom na to da je okrivljeni osnovano sumnjiv da je izvršio krivično delo za koje je propisana kazna zatvora preko deset godina, a način izvršenja i težina posledica krivičnog dela doveli su do uznemirenja javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka, saopštio je taj sud.

Vladimir K. je uhapšen odmah nakon što je njegov sin, koji nije krivično odgovoran pošto nema navršenih 14 godina, počinio zločin u školi.

Više javno tužilaštvo protiv njega sprovodi istragu zbog sumnje da je izvršio krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti.

Sumnja se da je Vladimir K. u prethodnom periodu obučavao svog sina da rukuje vatrenim oružjem i municijom, tako što ga je vodio u streljački klub kako bi uvežbavao gađanje meta iz vatrenog oružja, uprkos činjenici da dete ima 13 godina i da takva aktivnost i obuka očigledno ne odgovaraju njegovoj životnoj dobi, saopštilo je ranije tužilaštvo.

Vladimir K. je, kako se sumnja, i postupio suprotno odredbi člana 32 stav 1 Zakona o oružju i municiji i suprotno članu 2 stav 1 Pravilnika o prostorno tehničkim uslovima za bezbedno smeštanje oružja i municije, jer nije obezbedio uslove za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja i municije tako da ono ne može doći u posed neovlašćenih lica, odnosno da bude zaključano i posebno odvojeno u sefovima, kasama ili sličnim ormarima koji se ne mogu lako otvoriti.

Sumnja se da je usled ovakvog njegovog postupanja 3. maja njegov sin uspeo da dođe u posed pištolja marke CZ Shadow, kalibra 9x19mm i pištolja marke Ruger MK kalibra 22 mm LR, za koje osumnjičeni Vladimir K. poseduje dozvole nadležnog organa, a koje se nalazilo u nepravilno obezbeđenom metalnom sefu u ormaru u predsoblju stana.

Dete je oružje i municiju ponelo sa sobom u OŠ “Vladimir Ribnikar” u Beogradu, koju pohađa, gde je ispalio veliki broj hitaca i lišio života radnika obezbeđanja i osmoro učenika, a teško ranio nastavnicu škole i šestoro učenika od kojih je jedna devojčica u međuvremenu preminula.

Osumnjičeni je na saslušanju negirao izvršenje krivičnog dela i detaljno je izneo odbranu. Njegov sin, koji prema prema važećim propisima nije krivično odgovoran jer nema navršenih 14 godina, smešten je radi opservacije u odgovarajuću psihijatrijsku ustanovu za decu i omladinu.

Pored ovog postupka, u toku je i predistražni postupak protiv majke dečaka kako bi se utvrdilo da li u njenim radnjama ima elemenata izvršenja krivičnog dela zanemarivanje i zlostavljanje deteta, a u toku su i provere u odnosu na streljački klub u kojem su otac i sin vežbali pucanje.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

No post found!