Podeli vest

Direktor Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar Šefadil Spahić izjavio je danas da su morbile u tom gradu potvrđene kod troje dece, zbog čega je na teritoriji Novog Pazara proglašena epidemija malih boginja.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

majmunske boginje
Foto: Shutterstock ilustracoja

Školama i vrtićima upućen je hitan dopis zbog trenutne epidemiološke situacije, a u dopisu se navodi da je neophodno pojačati nadzor u svim obrazovnim ustanovama i odmah obavestiti roditelje dece sa simptomima.

Spahić je za Tanjug rekao da je dete koje boluje od cistične fibroze hospitalizovano 24. aprila na Dečjem odeljenju Opšte bolnice Novi Pazar i da je sutradan, 25. aprila prebačeno u Institut za majku i dete u Beogradu, gde je i potvrđena dijagnoza malih boginja. Naglasio je da dete nije primilo MMR vakcinu i da u Novom Pazaru nije dostignut kolektivni imunitet za koji je potrebno da obuhvat vakcinisane dece bude 95 odsto. Svo troje dece, uzrasta 16 meseci, četiri i šest godina dobrog su opšteg stanja.

Dete predškolskog uzrasta tokom praznika bravilo je u Bosni i Hercegovini i njemu je zaraza morbilama potvrđena u privatnoj laboratoriji.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: