Podeli vest

Serija rekordnih temperatura konačno je prekinuta, a temperature početkom maja bile su nešto ispod proseka. Do kraja maja stvari će se promeniti, a prognostičari najavljuju i dva tropska talasa

Autor : Bilten.rs , Izvor :

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Prema prognozi koju daje meteorolog Marko Čubrilo u petak, subotu i nedelju očekuje nas promenljivo oblačno i nestabilno vreme, ponegde uz grmjavinske pljuskove, koje će u petak i subotu najčešči biti nad centralnim brdsko-planinskim delom kao i na severoistoku i istoku regiona, dok bi ih u nedelju najviše bilo na severu i severoistoku regiona.

Vetar će biti slab do umeren, istočni, samo u zoni pljuskova na kratko jak. Dnevni maksimumi bez veće promene i uglavnom će se kretati od +16 do +22 stepena Celzijusa.

Tropski talasi od polovine maja

Čubrilo prognozira da nas od ponedeljka očekuje uglavnom suvo i malo toplije, dok se u utorak i sredu očekuje vrlo nestabilno vreme, posoebno na severu i severoistoku regiona, nakon čega sledi promena vremena i znatno toplije vreme sa čim se slaže i slobadan Sovilj.

“Temperatura će narednih dana uglavnom ostati u vrednostima od 20 do 25 stepeni i tako će biti do srede 15. maja. Nakon toga bi u našim krajevima imali kratkotrajni priliv toplijeg vazduha, i u periodu od 15. do 18. maja imaćemo temperature od 25 do 30 stepeni, a 17. i 18. maja lokalno može biti i stepen-dva iznad 30. To bi bila pojava tropskih dana u maju – kaže Slobodan Sovilj.

Druga polovina maja će biti dosta toplija od proseka i u našoj zemlji se očekuje da bude sa deficitom padavina. Posle kratkotrajnog naglog porasta temperature do 30 i više stepeni, od 18. do 21. maja treba očekivati kratkotrajno zahlađenje sa povratkom na temperature od 20 do 25 stepeni Celzijusa.

– Do kraja meseca očekujemo ponovo toplo vreme i maksimalne temperature oko 30 stepeni. U većini mesta bi bilo dosta sunčanih intervala, a pojava padavina biće retka ili izolovana u vidu kratkotrajnih lokalnih pljuskova, pre svega u brdsko–planinskim predelima i u zapadnoj i severozapadnoj Srbiji. Oblačni sistem sredinom meseca, koji sa severa Jadrana preko zapadnog Balkana ide prema srednjoj Evropi, trebao bi da ostane dominantan i do kraja meseca u smislu da to bude preovlađujuća putanja oblačnih sistema. Oni bi naše područje obilazili – kaže Slobodan Sovilj.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: