Prema preliminarnim rezultatima drugog kruga vanrednih parlamentarnih izbora u Francuskoj, koje je rano jutros objavilo francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova, levičarska koalicija Novi narodni front (NFP) osvojila je 182 mesta u nacionalnoj skupštini, prenosi dnevni list Mond.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjg/AP Photo/Thomas Padilla

Politički savez aktuelnog francuskog predsednika, centristički blok Zajedno osvojio je, prema tim podacima, 168 poslaničkih mesta, a na trećem mestu je ultradesničarska partija Nacionalno okupljanje (RN) Marin Le Pen sa osvojena 143 mesta.

Liberalno konzervativna stranka Republikanci osvojila je 45 poslaničkih mesta, desničarska koalicija 15, levičarski blok 13, a Regionalisti 4 poslanička mesta.

Ni jedna stranka nije osvojila dovoljan broj glasova da bi mogla samostalno da formira parlamentarnu većinu, pošto je za apsolutnu većinu u nacionalonoj skupštini potrebno osvojiti 289 poslaničkih mesta. U Francuskoj je juče održan drugi krug parlamentarnih izbora, na kojima su birači glasali za 501 od 577 mesta u Nacionalnoj skupštini, donjem i najvažnijem domu francuskog parlamenta. Preostalih 76 mesta već je osvojeno u prvom krugu glasanja koji je održan 30. juna.

Francuska: Atal najavio da će danas ponuditi ostavku

Francuski premijer Gabrijel Atal izjavio je da će danas ponuditi ostavku predsedniku Emanuelu Makronu, nakon što je njihova centristička koalicija ”Zajedno” zauzela drugo mesto u juče održanom drugom krugu parlamentarnih izbora. Istakao je da će vršiti funkciju premijera dok ”dužnost to zahteva”, prenosi Rojters.

Atal je ocenio da ”ekstremne stranke”, uključujući krajnje desničarsko Nacionalno okupljanje (RN) i levičarsku koaliciju Novi narodni front, neće biti u stanju da oforme vladu nakon parlamentarnih izbora.

Figaro: U Parizu sukob policije i 500 pristalica ekstremne levice

U Parizu je sinoć došlo do sukoba policije i oko 500 krajnjih levičara, nakon što levičarski Novi narodni front vodi na parlamentarnim izborima u Francuskoj, rekao je policijski izvor za Figaro.

Izvor je dodao da su zabeležene dve detonacije improvizovanih eksploziva, a da nije bilo povređenih.

U Marseju, okupljeni demonstranti na protestu protiv krajnje desničarskog Nacionalnog okupljanja (RN) uzvikuju ”Svi mrze (Žordana) Bardelu”.

Uprkos zabrani demonstracija, u Reneu se održava protest, gde okupljeni nose ”antifašističke transparente”.

Nakon što su im snage bezbednosti naložile da se raziđu, demonstranti su počeli da uzvikuju ”Svi mrze policiju”, a atmosfera je postala napeta, navodi Figaro.

Marin le Pen: Naša pobeda je samo odložena

Predsednik Emanuel Makron je u “neodrživoj” situaciji, rekla je Marin le Pen iz Nacionalnog okupljanja.

Projekcije na osnovu izlaznih anketa pokazuju da će ta partija biti treća, iza levog Novog narodnog fronta (NFP) i Makronovog centrističkog tabora. Nacionalno okupljanje je u anketama posle prvog kruga, inače, bio na prvom mestu.

Le Penova tvrdi da je Nacionalno okupljanje izgubilo samo zbog taktike NFP-a i Makronovog tabora.

“Naša pobeda je samo odložena“, rekla je ona za TV TF1.

Jelisejska palata: Makron će poštovati odluku francuskih birača

Francuski predsednik Emanuel Makron će poštovati odluku francuskih birača nakon današnjih parlamentarnih izbora na kojima je najviše glasova osvojio levičarski Novi narodni front, saopšteno je iz njegovog kabineta.

U saopštenju je navedeno da predsednik analizira projekcije, a da će u skladu s tradicijom, sačekati da dobije punu sliku rezultata pre nego što donese neophodne odluke.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: