Podeli vest

Klimatolozi upozoravaju kako promena klime utiče na sve više temperature i nagle promene vremena. Sa druge strane, lekari upozoravaju na zdravstvene efekte naglih promena vremena.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Doktorka Milijana Balević iz Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje rekla je da se 40 odsto uslovno rečeno, zdravih osoba smatra meteoropatama, a da pored njih, na temperaturne promene, reaguje i 80 odsto hroničnih bolesnika.

“Primetili smo u kliničkoj praksi, kada se vreme ovako menja, da se češće javljaju srčani bolesnici koji su na terapiji i naravno nakon pregleda odlučujemo se za određenu korekciju terapije”, poručila je Balević.

Prema njenim rečima, ljudi treba da stvore adaptacione mehanizme koji bi se na ovakvu promenu vremena aktivirali.

Kako se navići na promenu vremena

Doktorka građanima savetuje mediteransku ishranu i umerenu fizičku aktivnost, koja podrazumeva šetnju od 30 do 40 minuta dnevno, tempom koji osoba sama sebi prilagođava.

“Dobar san je takođe važan i to prvenstveno spavanje između 22h i 02h kada se luči melatonin koji nam daje bodrost za sledeći dan”, kazala je Balević.

Dodala je da je kontrola stresa takođe od izuzetne važnosti za funkcionisanje organizma.

“Ovakve vremenske prilike na prvom mestu utiču na naš centralni nervni sistem. Dolazi do smanjene koncentracije, razdražljivosti, pospanosti. Ti simptomi ometaju funkcionisanje tokom dana i to su te meteorotropne reakcije koje su normalne”, rekla je ona.

Međutim, kod pacijenata koji imaju neku hroničnu bolest, može doći do pogoršanja, u smislu varijacije pritiska, bolova u grudima, gušenja, preskakanja u radu srca i oni bi trebalo da se obavezno jave lekaru, poručila je Balević.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

FK PARTIZAN POČEO PRIPREME

Fudbaleri Partizana počeli su danas pripreme za novu sezonu, predvođeni novim-starim trenerom Aleksandrom Stanojevićem.

NETANJAHU RASPUSTO RATNI KABINET

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu raspustio je ratni kabinet oformljen 11. oktobra prošle godine radi upravljanjem operacijama protiv militantnih grupa Hamas…