Podeli vest

Građani BiH su jasno glasali 2. oktobra za EU i više demokratije, naveo je Ahmetović u saopštenju.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

bih
Foto: Shutterstock

Specijalni izaslanik vladajuće Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) za Zapadni Balkan, Adis Ahmetović, kritikovao je večeras visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Kristijana Šmita zbog nametnutih ustavnih izmena na dan izbora čime je, kako kaže, narušio dostignuća glasanja.

„Građani BiH su jasno glasali 2. oktobra za EU i više demokratije. Dvoje od tri izabranih članova novog Predsedništva pripadaju progresivnom i socijaldemokratskom taboru. Većina građana BiH, posebno veliki deo bosanskih Hrvata, Srba i Bošnjaka u Federaciji BiH, jasno su glasali za demokratske i evropske snage, za miroljubiv život u demokratiji i prosperitetu“, naveo je Ahmetović u saopštenju.

On je ocenio da su upravo ta dostignuća uništena intervencijom Šmita na dan izbora.

„Političke akcije visokog predstavnika, iz Nemačke, ne samo da štete reputaciji funkciji visokog predstavnika, već i BiH, ali i posebno Nemačke. Sprovođenje promene Ustava u entitetu Federacije BiH i izbornog zakona na sam sveti dan demokratije bez informisanja stanovništva unapred je nešto do sada neviđeno u svetu, što je i nekompatibilno sa pravilom OEBS-a“, ocenio je nemački poslanik.

Gaženje suvereniteta zemlje i njenih glasača na taj način, kako je rekao, naišlo je i na veliko nerazumevanje građana i Evropskog parlamenta.

Ahmetović ukazuje da se iz krugova hrvatske vlade i okruženja HDZ može čuti da su te nametnute izmene formulisane u Zagrebu.

Visoki predstavnik, dodaje, je jasno izigrao poverenje u demokratske procese i verodostojnost nezavisne institucije OHR. Ta akcija, kaže, minira i stav nemačke vlade i Bundestaga.

Ahmetović je podsetio da Nemačka ne želi dalje etničke podele u BiH, da se suprostavlja principu legitimnog predstavljanja i želi brzo sprovođenje odluka Evropskog suda za ljudska prava.

Ahmetović je rekao da je potrebno da ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok uputi oštru kritiku povodom akcije Šmita i zatraži da povuče te mere i građanima BiH otvori put ka slobodnoj i demokratskoj državi.

Takođe se distancirao od nedavne izjave njegovog partijskog kolege u Bundestagu Josipa Juratovića, dodajući da je izneo lični stav koji nema većinu u vladi ili koaliciji.

„Šteta što posle 16 godina poslaničkog rada on sada predstavlja mnoge pozicije HDZ-ovog premijera Andreja Plenkovicća. To je razočaravajucće“, kazao je Ahmetović.

On je pozvao sve građane BiH, ma koje vere bili, da se čvrsto suprostave daljoj etničoj podeli BiH.

“Samo kohezija, mir i uzajamno poštovanje mogu biti izlaz iz trajne krize“, zaključio je Ahmetović.

Koristeći se tzv. bonskim ovlašćenjima visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmita nametnuo je na dan izbora u BiH 2. oktobra, odluku o donošenju amandmana na Ustav Federacije BiH, kao i izmene Izbornog zakona.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: