Podeli vest

Svetska odbojkaška federacija (FIVB), saopštila je novi sistem kvalifikacija za Olimpijske igre i novi sistem takmičenja na olimpijskom turniru u Parizu 2024. godine

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

odbojka
Foto: Shutterstock

Po novom sistemu kvalifikacija, 24 najbolje reprezentacije sa rang liste FIVB od 12. septembra 2022. za odbojkaše, odnosno 17. oktobra za odbojkašice, biće podeljene u tri grupe sa po osam selekcija, a plasman na OI izboriće po dve najbolje reprezentacije iz svake grupe.

Kvalifikacioni turniri će se odigrati od 16. do 24. septembra 2023. u konkurenciji odbojkašica, odnosno od 30. septembra do 8. oktobra u konkurenciji odbojkaša.

Preostalih pet reprezentacija biće poznato po završetku preliminarne faze Lige nacija 2024. Na osnovu rang liste FIVB biće određeno još po pet reprezentacija u obe konkurencije, a prioritet prilikom određivanja imaju selekcije sa kontinenata koje u tom trentuku nemaju kvalifikovane reprezentacije za Olimpijske igreI, a potom najuspešnije rerpezentacije sa FIVB rang liste koje se do tog trenutka nisu kvalifikovale za Olimpijske igre.

FIVB je saopštio da je promenjen i sistem takmičenja na Olimpijskim igrama, pa će u Parizu 12 reprezentacija biti podeljene u tri grupe sa po četiri selekcije.

Plasman u četvrtfinale izborice po dve prvoplasirane reprezentacije iz tri grupe, kao i dve najbolje treceplasirane reprezentacije.


bilten logo

www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: