Podeli vest

Drugo dopunjeno izdanje knjige “Emir Kusturica – kult margine” autora Gorana Gocića, edicije “Festovih 50” danas je predstavljena u okviru 50. izdanja FEST-a u Kombank Dvorani.

Autor : Bilten.rs , Izvor : tANJUG

Pixabay

Pisac je dobitnik NIN-ove nagrade za roman “Thai” (2013), a takođe je objavio i romane “Britanija – poslednja stanica” (2017) i novije delo “Čovek iz nehata” (2021).

Izdavač knjige o Emiru Kusturici je “Agape knjiga” i Biblioteka grada Beograda.

Izvorno pisana na engleskom jeziku za vreme Gocićevog boravka u Londonu, knjiga je zabeležila zavidan uspeh, uprkos tome što je kritički nastrojena prema angloameričkom konceptu filma, kao i činjenici da je Emir Kusturica manje poznat u Velikoj Britaniji i SAD.

Ivan Karl, gradski Sekretar za kulturu i predsednik Odbora FEST-a, otkrio je da ga je pre pola godine kontaktirao Aleksandar Gajšek, istaknuti televizijski novinar i voditelj, i takođe izdavač ispred kuće “Agape knjiga”, sa idejom da u saradnji sa Bibliotekom grada Beograda objave drugo izdanje poznate knjige o našem i svetskom reditelju.

“Emir Kusturica je odavno vezan za naš međunarodni festival FEST, ne samo svojim filmovima, već i zalaganjem, pomaganjem u njegovom razvoju. Tako je 1992. godine doveo na Fest – Džonija Depa, reditelja Džima Džarmuša, a poslednji put nam je 2017. gošća bila i Monika Beluči sa njegovim filmom “Na mlečnom putu”, podsetio je Karl na aktivno prisutsvo Kusturice, koji je na otvaranju 50. Festa primio nagradu “Beogradski pobednik”, uz Predraga Mikija Manojlovića.

Karl je došao na ideju da se knjiga objavi u poznatoj ediciji “Festovih 50” i samim tim da se ovom promocijom 50. izdanje Festa privodi kraju u znaku reditelja sa kojim je i počelo, na otvaranju.

Aleksandar Gajšek kao izdavač “Agape knjiga”, prema svojoj kultnoj TV emisiji, primetio je da smo svi kao narod srećni što imamo Emira Kusturicu kao reditelja koji nas predstavlja u svetu, ali misli da je i Emir ima razloga da bude srećan što baš Goran Gocić piše o njemu monografiju.

“Postoje za to barem tri dobra i ozbiljna razloga – Gocić je vrhunski novinar, izvanredan filmski kritičar i fantastičan pisac. Ali osim toga, tajni začin ili peti element koji on poseduje jeste iskonski, urođen dar za filozofsko i dubinsko promatranje života i sveta”, kazao je Gajšek.

Takođe je napomemuo da je autor naveo u delu kako je Kusturica uvek posedovao socijalnu inteligenciju i da se u svakom društvu gde se nalazio, uzimao ono najbolje od njih.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: