Podeli vest

Monografija na 270 strana dočarava život i delo velike filmske zvezde Nede Arnerić

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Pixaby

U ponedeljak, 7. marta u 19 sati u Velikoj sali Jugoslovenske Kinoteke, biće održana promocija monografije o Nedi Arnerić “Čarobna melanholija” autorke Anite Panić, koju je objavio Filmski centar Srbije, saopštili su iz FCS-a.

Na promociji će govoriti filmski reditelji Lordan Zafranović i Dejan Karaklajić, pozorišna rediteljka Milica Kralj, glumac Svetozar Cvetković, urednik izdanja Miroljub Stojanović, i autorka Anita Panić.

Ova luksuzna monografija na 270 strana dočarava život i delo velike filmske zvezde, Nede Arnerić.

Knjigu čini osam poglavlja u kojima je analitično i sa puno zanimljivih detalja Anita Panić predstavila život i stvaralaštvo jedne od najvećih filmskih glumica Srbije i nekadašnje Jugoslavije.

Detaljno i sa obiljem arhivske građe rasvetljava se filmska, ali i bogata televizijska i pozorišna karijera Nede Arnerić.

Ovu monografiju uzbudljivom čine i svedočenja njenih kolega sa kojima je svojevremeno delila kadar u tim delima.

Knjiga je obogaćena i brojnim arhivskim fotografijama, od kojih su neke malo poznate široj javnosti. Urednik izdanja je Miroljub Stojanović, a dizajner Borut Vild.

Neda Arnerić je u karijeri dugoj skoro pola veka, odigrala uloge u 40 pozorišnih predstava i preko stotinu filmova. Prvu ulogu dobila je sa samo 13 godina, u filmu “San” kod Puriše Ðorđevića.

Samouvereno je vladala kadrom, a kamera ju je naprosto obožavala, da bi već sa 15 godina, u tinejdžerskom hitu “Višnja na Tašmajdanu”, postala prava domaća zvezda. Njen glumački talenat i harizmu na velikom platnu uočili su u ranoj mladosti i stranci, te je brzo usledila i međunarodna karijera. Iako veoma mlada, donela odluku da joj ne treba veliki novac i svetska slava, već se opredelila da ostane u svojoj zemlji.

Srebrna i Zlatna arena u Puli i Nagrada za životno delo “Pavle Vuisić”, bile su dokaz njene glumačke posvećenosti.

Anita Panić je dugogodišnja televizijska autorka, dokumentaristkinja i spisateljica. Karijeru je započela na Radio Beogradu kao autorka emisija iz kulture, pisala je kratke priče i scenarija za radijski program.

Više od dve decenije radila je na Televiziji Beograd i kao i scenaristkinja i rediteljka, realizovala je preko stotinu dokumentarnih emisija i filmova, za koje je nagrađivana na međunarodnim festivalima.

Pisala je feljtone za dnevne novine, desetine tekstova za časopise, filmska scenarija, a 2002. bila direktor i izvršni producent kratkog-igranog filma “Spleen” srpsko-engleske koprodukcije.

Autorka je nekoliko dramskih tekstova.

Članica je Udruženja filmskih umetnika Srbije i radi kao slobodni umetnik.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: