Podeli vest

Švedska obalska straža pronašla je i četvrto mesto na gasovodu Severni tok iz kojeg curi gas, rekao je portparol Švedske obalske straže za list Svenska Dagbladet.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

GAS NORVEŠKA
Tanjug/Cornelius Poppe/NTB Scanpix via AP

Švedska je ranije ove nedelje otkrila četvrto curenje gasa na oštećenim gasovodima Severni tok, saopštila je obalska straža, prenosi Rojters pozivajući se na lokalne medije.

„Dva od ova četiri curenja su u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Švedske“, rekla je portparol obalske straže za novine Svenska Dagbladet.

Druga dva oštećenja su u danskoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni.

Curenja gasa iz sistema cevovoda Severni tok u švedskim i danskim vodama Baltičkog mora otkrivena su u ponedeljak, a Evropska unija i NATO su izrazili uverenje da je incident rezultat sabotaže.

EU je takođe obećala „snažan“ odgovor na svako namerno prekidanje njene energetske infrastrukture, navodi Rojters.

Curenje gasa može trajno da onesposobi cevovode S.Toka

Nemačke bezbednosne agencije strahuju da će sistem Severni tok postati zauvek neupotrebljiv nakon velike havarije na cevovodima u Baltičkom moru.

Pozivajući se na neimenovane izvore u nemačkoj vladi, berlinski dnevnik TagesŠpigl navodi da bi, ukoliko se curenja iz dve linije gasovoda Severni tok 1 brzo ne poprave, velike količin

Zvanicnik SAD:Rano je reci da su curenja gasovoda “sabotaza”

Uprkos strahovanjima američkih saveznika da su curenja gasovoda Severni tok namerno izazvana, SAD veruju da je preuranjeno za zaključak da je reč o “sabotaži”, izjavio je visoki američki vojni zvaničnik koji nije želeo da bude imenovan.

“Mnogi naši partneri, kako mi se čini, zaključili su ili veruju da je u pitanju sabotaža. Ja još nisam u poziciji da mogu da kažem da li je to tako ili nije”, dodao je zvaničnik, prenosi agencija Rojters.

Na pitanje da li se može isključiti bilo kakva umešanost SAD u curenja gasovoda, vojni zvaničnik je odgovorio da “SAD apsolutno nisu uključene u to”.

Sednica SB UN na zahtev Rusije o šteti na gasovodu S. Tok

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija sastaće se u petak na zahtev Rusije kako bi se razgovaralo o šteti nastaloj na dva ruska gasovoda ka Evropi i izlivanju gasa u Baltičko more.

Francuska misija pri Ujedinjenim nacijama koja u septembru predsedava 15-članim savetom, saopštila je da će se na sastanku razgovarati o gasovodima Severni tok na čiju su izgradnju Rusija i evropski partneri potrošili milijarde dolara, prenosi Rojters.

Curenje gasa na dve cevi gasovoda nastalo kao rezultat moguće sabotaže uzburkalo je tržista energentima i povećalo zabrinutost za bezbednost.

Gasovod Severni tok1, nekada glavna ruta za dopremanje ruskog gasa u Nemačku, već je bio zatvoren, ali sada postoje dodatne poteškoće da se reaktivira, a novi gasovod Severni tok 2 tek je trebalo da bude uključen u komercijalne operacije.

NATO i Evropska unija upozorili su na potrebu da se zaštiti kritična infrastruktura od, kako je doslovno formulisano “sabotaža”, iako zvaničnici još uvek nikoga nisu okrivili za incident na sistemu Severni tok i nema nagoveštaja ko bi mogao da stoji iza napada na gasovode Severnog toka.

Rusija, koja je smanjila isporuke gasa Evropi nakon što je Zapad uveo sankcije Moskvi zbog rata u Ukrajini nije odbacila mogućnost da je reč o sabotaži uz poruku da su “glupe” optužbe da je Rusija odgovorna za incident u Baltičkom moru.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: