Podeli vest

Julska prosečna neto zarada izsila je 83.781, a prosečna korpa za ovaj mesec iznosila 99.996,45 dinara

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto:Pixabay

Kupovna moć merena odnosom prosečne i minimalne potrošačke i prosečne neto zarade, u julu ove godine je bila manja u odnosu na jun, objavilo je na svom sajtu Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine i navelo da je prosečna korpa za ovaj mesec iznosila 99.996,45 dinara, za sedam dinara manje nego u junu a minimalna korpa 52.062,53 dinara što je za 93 dinara manje od iznosa junske korpe.

Iz Ministarstva su naveli da je prosečna julska bruto zarada iznosila 115.664 dinara, a neto zarada 83.781 dinar i da je za pokriće prosečne potrošačke korpe u julu bilo potrebno 1,19 prosečnih zarada, a za pokriće minimalne korpe 0,62 prosečne zarade.

Natprosečna neto zarada u julu je registrovana u Beogradu i Novom Sadu, dok je zarada ispod republičkog proseka zabeležena u 13 gradova.

Posmatrano po gradovima, u julu ove godine, kupovnu moć iznad republičkog proseka imali su Beograd i Novi Sad, dok je u ostalim gradovima, koji se statistički prate, prosečna mesečna neto zarada pokrila minimalnu potrošačku korpu, ali nije bila dovoljna za pokrivanje prosečne potrošačke korpe.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: