Podeli vest

Naučnici Evropske službe za klimatske promene Kopernikus saopštili su da je Evropa 2022. doživela drugu najtoplliju godinu u istoriji.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

planeta
Foto: Pixabay

Evropa je 2022. doživela drugu najtoplliju godinu u istoriji, a klimatske promene izazvale su ekstremne uslove koji su smanjili prinose useva, presušili reke i doveli do hiljada mrtvih, saopštili su danas naučnici Evropske službe za klimatske promene Kopernikus (C3S).

Oni su saopštili i da je 2022. bila peta najtoplija godina na svetu najmanje od 1850. godine, iako podaci C3S datiraju najranije iz 1950, prenosi Rojters.

”Već doživljavamo razorne posledice zagrejanog sveta”, rekla je zamenica direktora C3S Samnata Berdžes, koja je pozvala na hitnu akciju za smanjenje emisije ugljen-dioksida i prilagođavanje promenjenoj klimi.

Prošlo leto bilo je najtoplije u Evropi do sada, a snažni toplotni talasi izazvali su oko 20.000 smrtnih slučajeva više nego što je uobičajeno u nekim zemljama Evrope, uključujući Francusku, Nemačku, Španiju u Britaniju.

U kombinaciji sa nedostatkom kiše, vrućine su izazvale široko rasprostranjenu sušu, a nizak vodostaj usporio je transport duž reke Rajne, dok je nedostatak kiše uticao na proizvodnju hidroenergije i smanjio prinose kukuruza i soje, prenosi Rojters.

Kako navodi agencija, temperature na globalnom nivou će prestati da rastu samo ako zemlje smanje emisije CO2 na ”neto nulu”, odnosno da ne ispuštaju više gasova u atmosferu nego što uklanjaju, a 27 zemalja EU, Britanija, Kanada, Japan i druge zemlje su se obavezale da će taj cilj ostvariti do 2050.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: