Podeli vest

Ovakav intervju ne služi svrsi, jer mu nedostaju kontekst, senzibilitet i izbegavanje uznemiravanja javnosti i izlaganja žrtava dodatnoj viktimizaciji i patnji, navela je Poverenica.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

informer
FOTO TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC

 Ispred redakcije dnevnog lista Informer u Beogradu danas je organizovan protest u organizaciji Ženske solidarnosti zbog objavljivanja intervjua sa serijskim silovateljem, što je ocenjeno kao uvreda za žrtve i doprinosi relativizaciji takvih zločina, preneli su beogradski mediji.

Glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević tvrdi da ga je tom prilikom jedna od aktivistkinja udarila pesnicom u glavu, prenosi Informer.

Prema navodima Nova.rs, ta aktivistkinja je rekla da je Vučićevića polila čašom vode i pokušala da ga šutne, ali da ga nije ni dotakla.

Demonstranti su bacili nekoliko jaja na ulazna vrata zgrade u kojoj se nalazi redakcija Informera, prenosi N1.

Tužilastvo nalozilo:Ispitati napad na Dragana Vučićevića

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu naložilo je Policijskoj stanici Stari grad da se obavi razgovor sa glavnim i odgovornim urednikom “Informera” Draganom Vučićevićem, zbog navoda u medijima da je danas napadnut.

Tužilaštvo je policiji uputilo zahtev i da se pribave snimci nadzornih kamera gde su se dogodili napadi i da se obavi razgovor sa osobama koje su ga napale.

Vučićević je na sajtu “Informera” objavio da je napadnut, odnosno da ga je pesnicom u glavu udarila jedna osoba koja protestuje ispred te redakcije, zbog objavljivanja intervjua sa serijskim silovateljem Igorom Miloševićem.

Poverenica: Intervju sa silovateljem krajnje štetan

Povodom intervjua sa višestrukim počiniocem krivičnih dela protiv polne slobode, koji je uznemirio javnost, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ističe da je senzacionalistički pristup ovakvim temama nedopustiv i krajnje štetan.

“Ovakav intervju ne služi svrsi, jer mu nedostaju kontekst, senzibilitet i izbegavanje uznemiravanja javnosti i izlaganja žrtava dodatnoj viktimizaciji i patnji”, navela je Poverenica.

Kako naglašava, mediji treba na sveobuhvatan način da pruže relevantne informacije, poštuju profesionalne i etičke standarde, imajući u vidu, na prvom mestu, zaštitu žrtava, a ne da inspirišu na vaninstitucionalno rešavanje ovog složenog pitanja i uzimanje pravde u svoje ruke.

“Senzacionalistički pristup urušava napore društva na rešavanju velikog problem rodno zasnovanog nasilja sa kojim se kao društvo suočavamo”, ističe Jankovićeva.

Ona je navela da je javna diskusija o psiho-socijalnom tretmanu povratnika poželjna tema, i tu je uloga medija veoma važna, što upravo pokazuje i ovaj primer iz koga se vidi neophodnost adekvatnog institucionalnog odgovora na probleme u resocijalizaciji višestrukih povratnika.

Poverenica u saopštenju podseća da je uputkila Ministarstvu pravde inicijativu za izmenu ZIKS-a, tako da se propiše obaveza nadležnih organa da po službenoj dužnosti u svim slučajevima rodno zasnovanog i porodičnog nasilja uvek obaveste žrtvu o otpuštanju ili bekstvu osuđenog iz zatvora.

“Pored toga, ovaj slučaj ukazuje i na potrebu sagledavanja izmena propisa sa aspekta položaja osuđenih lica i mera nakon izdržane kazne zatvora u cilju resocijalizacije višestrukih povratnika”, navela je Jankovićeva.

Koalicija: Informer prekršio Kodeks novinara Srbije

Koalicija za slobodu medija najoštrije osuđuje objavljivanje intervjua u listu Informer sa osuđenim serijskim silovateljem Igorom Miloševićem, koji je upravo izašao iz zatvora.

Kako nevode, problem je način na koji je urađen intervju u kojem Milošević opisuje kako je vršio različita krivična dela i kako se tada osećao.

Kalicija smatra da je u tekstu Informera prekršen Kodeks novinara Srbije jer je davanje medijskog prostora silovatelju na ovaj način nedopustivo i ne postoji nikakav javni interes koji se ovakvim pristupom može opravdati.

Podsećaju da u Kodeksu piše da poslovni, politički i privatni interesi izdavača i vlasnika ne smeju da budu izgovor ili opravdanje za njegovo kršenje, te napominju da Kodeks novinara Srbije obavezuje na to da se vodi računa o kredibilitetu izvora, objektivnosti i o dalekosežnim posledicama izgovorenih i napisanih reči.

“Kodeks novinara, društvena odgovornost i elementarna empatija nalažu da budemo solidarni sa žrtvama i da štitimo i poštujemo njihova prava i dostojanstvo. Novinar nikada ne sme da zloupotrebi emocije drugih ljudi, njihovo neznanje ili nedovoljnu sposobnost rasuđivanja, što je ovde slučaj. Pogotovo jer izvor informacija u ovom slučaju očigledno nije bio svestan moći medija i posledica koje njegove izjave mogu da imaju po ljude o kojima govori, kao i po njega samog”, navodi Koalicija.

Poručuju i da je s novinarskom profesijom nespojiva svesna zloupotreba sagovornika, ali i nepažnja čija bi moguća posledica bila zloupotreba sagovornika.

Koalicija takođe smatra da su ovim tekstom retraumatizovane žene, pre svega one koje su preživele njegovo nasilje, ali ne samo one, već i sve žene koje su doživele neki oblik seksualnog nasilja.

Ukazuju zato i na širi problem, a to je da se Milošević našao na slobodi bez adekvatnog programa resocijalizacije što je izazvalo strah kod građana koji objavljuju slike njegovog kretanja, a pojedini mediji prenose, a što se kosi sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Koalicija poziva i Ministarstvo kulture i informisanja u čijoj nadležnosti je sprovođenje Zakona o javnom informisanju i medijima da iskoristi svoje nadležnosti jer je spornim tekstom i prekršen član 79, stav 3 tog Zakona, a sve medije poziva da u ovom, ali i svim drugim situacijama, poštuju Kodeks novinara Srbije i pravo na privatnost.

Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: