Podeli vest

Protest Srba zbog ranjavanja srpske dece na Badnji dan odražan je danas u podne u Štrpcu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

ŠTRPCE
Foto: Bilten.rs

U Štrpcu je danas završen protest Srba zbog ranjavanja srpske dece na Badnji dan, sa kojeg su upućene poruke mira, ali i pozivi da se osigura bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji. Regionalna policija Uroševac saopštila je na svojoj Fejsbuk stranici da je skup protekao mirno.

“Protest je bio miran i nije prijavljen nijedan incident”, navela je policija dodajući da su putevi koji su vodili ka Štrpcu od Brezovice i Uroševca prohodni za saobraćaj. Na velikom protestu u Štrpcu zbog ranjavanja Stefana (11) i Miloša Stojanovića (21) iz Gotovuše na Badnji dan i prebijanja 18-godišnjeg Stefana Tomića iz Klokota koji se vraćao s Božićne liturgije okupili su se u podne ne samo Srbi iz Sirinićke Župe već i iz čitavog Kosova i Metohije. Bio je to protest sa kojega su poslate poruke mira. Dalibor Jevtić, predsednik Opštine Štrpce, rekao je da je krajnje vreme da se osigura bezbednost srpskog naroda i srpske dece.

“Danas sa ovog mesta šaljemo poruku da nas neće uplašiti. Svako od nas je Stefan i Miloš i poruka onima koji žele da nas proteraju jeste da nisu uspeli”, rekao je Jevtić i naglasio da se danas šalju poruke mira, da samo želimo da budemo svoji na svome.

Naglasio je da je jasno ko ovde želi suprotno tome.

“Teški su ovo dani. Umesto da praznik proslavimo u miru morali smo protestom da dignemo glas protiv pucnja u srpsku decu i mladiće”, rekao je Jevtić, koji je rekao da je Srbe muka naterala da se danas okupe. Jevtić je poručio međunarodnoj zajednici da urazumi Aljbina Kurtija, da prestanu da napadaju našu decu i naglasio da će srpski narod opstati bez obzira na sve izazove.

Lider Srpske liste Goran Rakić poručio je da su ih okupile junačke rane Stefana i Miloša iz Štrpca ali i Stefana iz Klokota. Upozorio je još jednom na to da se teror diktatorskog režima Aljbina Kuritja nastavlja. Naglasio je da maltretiranje Srba i srpske dece mora da prestane.

“Naša sloga je najače sredstvo da se odupremo tom diktatotrskom režimu”, rekao je Rakić. Građani su nosili transparente “Decu ti nećemo oprostiti!”, “Stefane, srce srpsko junačko”, “Pucanj u Stefana i Miloša je pucanj u srce Srbije!” , “Evropo za šat su naša deca kriva?!”, “Naša deca nisu za Kurtijev metak!” . Takođe, nosili su i one na kojima je pisalo “Nećete nam Štrpce pretvoriti u geto”, “Štrpce je srce Srbije”, “Sloboda za braću”, “Vučiću čuvaj Srbe i mir”, “Kosovska Kamenica je uz braću iz Štrpca”.

Majka ranjenog Stefana sigurna da je reč o pokušaju ubistva njenog deteta

Majka jedanaestogodišnjeg Stefana, koji je ranjen na Badnji dan u Gotovuši, izjavila je da je u razgovoru sa sinom došla do zaključka da je u njega i negovog rodjaka namerno pucano i da su imali sreće što se sve završilo ranjavanjem.

„Ja sam tog dana bila u potpunom šoku, a kako bi me smirili rekli su mi da nije pucano direktno u moje dete. Međutim, u razgovoru sa Stefanom došla sam do zaključka da je u njih namerno pucano i da su imali sreće što se sve završilo ranjavanjem“, rekla je za RTV Gračanica Zorica Stojanović i dodala da tek sada nakon svega može da se sagleda prava situacija.

Zorica je istakla da nije bila prisutna na mestu gde se to desilo, a da je u prvim trenucima prenosila informacije koje su stizale do nje.

Naglasila je da su prijatelji i rodbina hteli da ublaže situaciju kako bi je smirili. “Hvala svima što su hteli da nam i na taj način pomognu i mene kao majku zaštite jer sam bila pod velikim stresom i veoma sam bila uplašena, hvala Bogu što se sve dobro završilo, a sada znam da je to bio pokušaj ubistva“, rekla je Zorica Stojanović.

Ona je istakla da je sasvim sigurna da je Albanac sa namerom pucao na Stefana i Miloša. „Očekujem da Albanac koji je pucao bude najstrože kažnjen i molim pravosudne organe za to, jer ovo se ne oprašta. Pitam se dokle više, zar treba neko da strada?”, rekla je Zorica Stojanović.

Dodala je da je zahvalna Bogu što je njen sin živ i van životne opasnosti, a da ne sme ni da pomisli da je ishod mogao biti i drugačiji.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: