Podeli vest

Hiljade studenata širom Velike Britanije okupilo se ispred univerziteta zahtevajući prekid, kako navode, genocida koji Izrael sprovodi nad palestinskim narodom.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO: PA VIA AP/Yui Mok (SUB)/TANJUG

Studenti iz Londona, Lidsa, Njukasla, Mančestera, Šefilda, Bristola i Vorika su podigli šatore ispred univerzitskih zgrada u znak protesta protiv rata u Pojasu Gaze, prenosi Ađenzia nova.

U Bristolu, studenti su saopštili da protestuju protiv ”saučesništva univerziteta u izraelskom genocidu nad Palestincima“, dok je grupa u Njukaslu rekla da je cilj demonstracija ”isticanje strategije ulaganja univerziteta i njegovo saučesništvo u ratnim zločinima izraelske vojske”.

Jedan od vodećih irskih univerziteta Triniti koledž u Dablinu je “objavio rat studentskoj organizaciji” nakon što je kaznio studentski sindikat sa 214.000 evra zbog protesta u kampusu, rekao je predsednik studentskog sindikata Laslo Molnarfi.

Studenti Triniti koledža u Dablinu (TCD) demonstrirali su protiv odgovora univerziteta na rat u Gazi, kao i protiv predloženih povećanja školarina i troškova smeštaja.

Policija u SAD privela je više od 2.000 ljudi širom zemlje u proteklih dve nedelje na protestnim skupovima u studentskim kampusima.

Studenti na nekoliko francuskih univerziteta, uključujući Sijans Po Pari, Sijans Po Lil i Univerzitet za novinarstvo u Lilu, blokirali su ili zauzeli svoje fakultete.

Francuska policija je u ponedeljak rasterala na desetine demonstranata koji su postavili šatore u dvorištu Univerziteta Sorbona u Parizu.

Studenti vodećih univerziteta u Kanadi takođe protestuju protiv rata u Gazi i postavili su šatore na Univerzitetu Mekgil u Montrealu, univerzitetima u Torontu i Otavi i Univerzitetu Britanske Kolumbije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ