Teško da je nešto tako dobro za vaše blagostanje kao mirna noć. Šta promoviše dobar san i da li nam ga zaista treba manje dok starimo? Raščišćavamo pet mitova o noćnom odmoru.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

SPAVANJE
Foto: Shutterstock

Većina ljudi raduje se ponovnom spavanju čim se probude. Veliki deo dnevnih sati provodimo u krevetu. Možda mislite da polako shvatamo šta funkcioniše, a šta ne. Nažalost ne baš. Jer o temi gde svako može da kaže, ima mnogo različitih mišljenja, bizarnih saveta i poluistina. Doći ćemo do zaključka kroz njih pet.

Spavanje se može nadoknaditi

Do izvesne mere, san se može “sustići”. Međutim, to ne znači da bi trebalo da postane norma. Dobro poznato ležanje tokom vikenda je lepo, ali je ubica za vaš sopstveni ritam spavanja. Posebno oni koji vole da prespavaju nedeljom ne čine sebi nikakve usluge za veče i predstojeći ponedeljak. Uveče nema ni traga umoru. Najbolje je da se držite sopstvenog ritma spavanja čak i vikendom. Loše vesti za sve koji sada misle da se san može preneti – nažalost ne. Predugo spavanje može vas dodatno umoriti i još više poremetiti vaš ritam.

Nedostatak sna čini vas bolesnim

Nedostatak sna koji je previše ozbiljan treba shvatiti ozbiljno. Naš imuni sistem ne funkcioniše tako dobro kada nam nedostaje san, što može dovesti do ozbiljnih bolesti. Između ostalog, dijabetes, migrene , kardiovaskularni problemi i depresija. Generalno, veća je verovatnoća da ćete biti bolesni ili oslabljeni zbog toga što se noću ne odmarate dovoljno. Zato se sa nedostatkom sna ne treba zafrkavati.

Posteljina svetlih boja ometa san

Ima istine u ovom mitu. Bela može izgledati elegantno i lepo, ali je potpuno neprikladna za spavanje. Svako ko ceni sopstveni lepotni san treba da izbegava bele i svetloplave tonove u budućnosti. To je zato što tamna posteljina deluje slično kao i tama . Ovo podstiče proizvodnju hormona spavanja melatonina . Posteljina svetlih boja, s druge strane, promoviše upravo suprotno – drži vas budnim.

Foto: Pixabay

Bolje spavaš sam

Da bismo odgovorili na ovo pitanje, moramo se vratiti prvobitnim instinktima čovečanstva. Evolucija kaže da muškarci napreduju u zajednici. Na kraju, bolje ste zaštićeni od napadača u grupi. Nažalost, za žene je suprotno. Pošto su evolutivno spremni da brinu o svom potomstvu, lakše spavaju . Na kraju krajeva, noću bi trebalo da čujemo kada deci nešto nedostaje. Potpuno drugačije od muškaraca. Žene mnogo brže reaguju na spoljašnje stimuluse i buku. Dakle, ne može se reći da je generalno bolje spavati sam. Grubo govoreći, može se pretpostaviti da se muškarci nakon zajedničke noći bude osveženiji od žena.

Kako starite, potrebno vam je manje spavanja

Možda mislite da starijim ljudima treba više sna. Više niste aktivni i potrebno vam je više odmora . Međutim, sa oko šest sati sna, potrebno im je znatno manje sna nego mlađim ljudima. Ovo, između ostalog, ima veze sa promenjenim unutrašnjim satom. Ritam spavanja se pomera za nekoliko sati – iz noći u dan. Međutim, ono što se noću izgubi, telo često nadoknađuje u vidu popodnevnog spavanja.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: