“Prva Mona Liza”, delo koje prikazuje, kako se veruje, Lizu del Đokondo kao mladu ženu, a za koje se smatra da je nastalo desetak godina pre one čuvene, izložene u Luvru. Slika se trenutno može videti na izložbi u Torinu u Società Promotrice delle Belle Arti (do 26. maja). 

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pexels

Čak 35 godina trajala su istraživanja koja su dovela do toga da su sliku neki stručnjaci pripisali Leonardu da Vinciju. No najveći ekspert za delo renesansonog genija – ne slaže se s njima.

To je slika koja je verojatno prošla više naučnih testova i ispitivanja od bilo koje druge slike u istoriji, čak 35 godina trajala su istraživanja koja su dovela do toga da su je neki stručnjaci pripisali Leonardu Da Vinciju.

Reč je o “Prvoj Mona Lizi”, delu koje prikazuje, kako se veruje, Lizu del Đokondo kao mladu ženu, a za koje se smatra da je nastalo desetak godina pre čuvene “Mona Lize” izložene u Luvru, kako piše Jutarnji.hr.

No slika je ubrzo nakon što je ovih dana izložba otvorena uz veliku pompu izazvala u Italiji burne polemike. Ne slažu se naime svi da je reč o Leonardovom delu. “Reč je o pukoj komercijalnoj operaciji na u kojoj se izlaže smeće”, izjavio ja kao i obično bez dlake na jeziku poznati italijanski likovni kritičar i istoričar umjetnosti Vitorio Sgarbi koji je inače i podsekretar za kulturu u italijanskoj vladi. Prema njegovim rečima, sliku izlaže privatno telo, a ne državni muzej i već je to indikativno.

– Nema sumnje da ovo delo nije Leonardovo – kaže Sgarbi – već kasna kopija Mona Lize, verovatno čak ni iz njegove radionice – dodaje.

Foto: Pixabay

Sa njim je saglasan i Antonio Forčelino, još jedan poznati istoričar umetnosti i autor dela «Leonardo. Genije bez mira“, koji dodaje: “Uvek će biti rasprave o Leonardu da Vinčiju, ali u ovom slučaju postoji vrlo malo sumnje u autentičnost ovog dela.”

Tako u gradu u kojem se nalazi drugo najpoznatije delo u svetu renesansnog genija (“Autoportret”, koji se čuva u Kraljevskoj biblioteci), stiže “Mona Lisa iz Ajlvorta” – što je službeni naziv djela. Kontroverzna je i cijena ulaznice za izložbu, od čak 14 eura. “Čisto komercijalna operacija”, ponavlja Sgarbi.

I najvaći stručnjak za Leonarda profesor s Oksforda Martin Kemp odbacuje tvrdnju da je Leonardo naslikao bilo koji deo ove slike. Kemp pripisuje sliku Leonardovoj radionici, verujući da je to jedna od brojnih kopija Mona Lize koje su izradili saradnici, pomoćnici i učenici velikog umetnika, iako, je moguće kako tvrdi Leonardov biograf Volter Ajzakson “možda uz povremenu pomoć majstora”.

“Prva Mona Liza” postala je, inače, predmet međunarodne pažnje kada ju je 2012. godine medijima predstavila Fondacija Mona Liza (švajcarska neprofitna fondacija), koja je objavila rezultate sakupljene nakon višegodišnjih studija. Istorijski dokazi pokazuju da su uvek postojale dve verzije Mona Lize Leonarda da Vinčija. No, s obzirom na to da ne postoji izvorni pripremni crtež za Mona Lizu, smatra se verovatnim da je Leonardo možda naslikao jedan od dva portreta direktno na platnu pre nego što je radio na konačnoj verziji. Za neke je čak verzija iz Ajlvorta lepša od slike u Luvru jer je mnogo bogatija nijansama i tonovima.

Foto: Pixabay

Godine 1584. Đan Paolo Lomaco – jedan od najcenjenijih istoričara umetnosti svog vremena – već je potvrdio postojanje dve Mona Lize. Prema istorijskim izvorima, prvi portret Mona Lize, onaj sa mladom Lizom u svojim dvadesetim koja sedi između dva stuba, naručio je njen muž u Firenci između 1503. i 1506. godine i ostao je nedovršen. Drugi portret, potpuno završeno delo sa zrelijom Lizom i bez stubova sa strane, naručio je Đulijano de Mediči, a Leonardo ga je naslikao u Rimu deset godina kasnije. Tehniku korišćenu u verziji, koja je sada izložena u Luvru, Leonardo je razvio tek kada je Liza imala više ili manje od trideset godina, a razlika je jasno vidljiva i u godinama žena na dve slike.

Slika „Prva Mona Liza“ doneta je u Englesku 1773. godine i čuvana je u zamku u Somersetu koji je pripadao privatnom engleskom kolekcionaru. Godine 1914. kupio ga je Hju Blejker, umetnik i trgovac umetninama koji je živeo u Ajlvortu, gradu zapadno od Londona. Otuda naziv po kome je slika danas poznata: Mona Liza od Ajlvorta.

Godine 1960. sliku je kupio Henri Pulicer, američki kolekcionar, koji je o njoj napisao i knjigu u kojoj je tvrdio da je to ranija verzija slike iz Luvra. Konačno, 2008. ju je kupio međunarodni konzorcijum i zadržao u Švajcarskoj, kojom upravlja Fondacija Mona Liza, ista ona koja sada organizuje svoju svetsku turneju i izložbu u Torinu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: