Podeli vest

Ursula fon der Lajen predala je upitnik Zelenskom tokom posete Kijevu 8. aprila, obećavajući brži početak procesa prijema Ukrajine u članstvo EU

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

ukrajina eu
Foto: Shutterstock

Nadležni ukrajinski zvaničnici su popunili upitnik koji predstavlja prvi korak i polaznu tačku za proces odlučivanja EU o prijemu Ukrajine u članstvo Evropske unije, potvrdio je Igor Žovkva, zamenik šefa kabineta predsednika Vladimira Zelenskog.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predala je upitnik ukrajinskom predsedniku Zelenskom tokom posete Kijevu 8. aprila, obećavajući brži početak procesa prijema Ukrajine u članstvo EU po završetku rata sa Rusijom, prenosi Rojters.

“Danas mogu da potvrdim da je ukrajinska strana popunila upitnik”, rekao je Žovkva u sinoćnjem intervjuu na ukrajinskom javnom servisu i istakao da će Evropska komisija morati da izda preporuku o usklađenosti Ukrajine sa neophodnim kriterijumima za članstvo.

On je izrazio oičekivanje da će preporuka biti pozitivna, a onda će, kako je rekao, lopta biti u posedu zemalja članica EU.

“Ukrajina očekuje da će steći status zemlje kandidata za pristupanje EU već u junu, tokom zakazanog sastanka Evropskog saveta”, poručio je Žovkva.


bilten logo
RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: