Prvi pacijenti u Velikoj Britaniji dobili su eksperimentalnu terapiju protiv karcinoma zasnovanu na inovativnom inženjeringu ribonukleinske kiseline (RNK).

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Pixabay/ilustracija

Kliničko ispitivanje u Velikoj Britaniji novog, revolucionarnog tretmana nazvanog mRNA terapija, staviće na probu efikasnost ovog medicinskog pristupa u borbi protiv brojnih oblika karcinoma, prenosi londonski dnevnik Gardijan.

Ova ekperimentalna terapija primenjena je za sada samo na pacijentima u bolnici Hamersmit u zapadnom Londonu.

Cilj kliničkog istraživanja je uspostavljane procene bezbednosti i efikasnost terapije u lečenju melanoma, raka pluća i drugih oblika tzv. solidnih tumora.

Novi tretman koristi genetski materijal poznat kao “messenger RNK” – ili mRNA – koji funkcioniše tako što u imunološkom sistemu pacijenta prepoznaje uobičajene tumor markere.

Cilj tretmana je da prepozna i bori se sa ćelijama raka koje oslobađaju te markere.

“Nove imunoterapije raka zasnovane na mRNK nude način da se imunološki sistem pacijenta aktivira u borbi protiv raka”, objasnio je vođa ovog projekta doktor Dejvid Pinato sa Kraljevskog koledža u Londonu.

Pinato kaže da je ovo istraživanje još uvek u ranoj fazi i da može proći više godina pre nego što tretman postane široko dostupan pacijentima.

Međutim, novo ispitivanje postavilo je temelje za razvoj i uvođenje manje toksičnih i preciznijih novih terapija protiv kancerogenih oboljenja.

“Ovo nam neophodno da bismo mogli da preokrenemo tok kancerogenih oboljenja”, dodao je dr Dejvid Pinato.

Brojne nove vakcine protiv raka su u međuvremenu ušle u fazu kliničkih ispitivanja širom sveta.

One se mogu svrstati u dve osnovne kategorije: personalizovane imunoterapije protiv raka, koje se oslanjaju na ekstrakciju genetskog materijala pacijenta iz tumora i terapeutske imunoterapije protiv raka, kao što je terapija mRNA koja se testira u Londonu i koja je prilagođena određenoj vrsti maligniteta.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: