Podeli vest


U Rusiji se održava poslednji dan glasanja na predsedničkim izborima na kojima se aktuelni predsednik Vladimir Putin kandidovao za peti mandat.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

AP FOTO/Alexander Zemlianichenko (STF)

Trodnevno glasanje je počelo u petak 15. marta, a tokom prva dva dana glasalo je više od 55 odsto upisanih birača kojih u Rusiji ima 110 miliona.

Reč je o prvim predsedničkim izborima na kojima glasaju i stanovnici četiri ukrajinska regiona – Donjecke, Luganske, Zaporoške i Hersonske oblasti, koje je Rusija pripojila u septembru 2022. godine.

Ankete i istraživanja javnog mnjenja koje objavljuju ruski državni mediji pokazuju da Putin uživa podršku oko 80 odsto građana, što je više nego pre početka rata u Ukrajini.

Njegova kandidatura za peti mandat omogućena je nakon što je Državna duma 2021. godine usvojila amandmane na Ustav prema kojima se, između ostalog, ograničavanje broja mandata tokom kojih jedno lice može vršiti dužnost predsednika Rusije odnosi na aktuelnog lidera zemlje, bez uzimanja u obzir njegovih prethodnih predsedničkih mandata.

Pored Putina, na izborima učestvuju predsednik Liberalno-demokratske partije Rusije Leonid Slucki, kandidat Komunističke partije Nikolaj Haritonov i kandidat stranke “Novi ljudi” Vladislav Davankov.

Zbog više vremenskih zona u Rusiji, birališta su najpre otvorena na krajnjem istoku zemlje, na Kamčatki i u Čukotskom autonomnom okrugu, a potom u Magadanskoj oblasti, na Sahalinu i Kurilskim ostrvima. Poslednja glasačka mesta koja se otvaraju su u oblasti Kalinjingrad, na Baltičkom moru.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ

podnaslov

Autor : Bilten.rs , Izvor :


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: